Vil du spille ? / Om minigolf

Om minigolf

Måske kender du svaret, men du kender nok ikke hele svaret, for mange forbinder minigolf med sol, strand og vand. Men minigolf er også en foreningssport for bredde- og eliteudøvere.

Minigolf i forening er en sport mere avanceret end det minigolf, man spiller på stranden eller for sjov med vennerne en gang imellem.

Som medlem af en forening bruger man en minigolfputter plus mere end en minigolfbold. Netop det større udvalg af minigolfbolde er en afgørende forskel for den spiller som vælger at melde sig ind i en klub. Man kan få meget mere ud af spillet og udvikle spillet. De forskellige bolde er også et udtryk for de forskellige måder som de forskellige baner spilles på.

Minigolfputteren er ofte også af en bedre standard end den, som man får udleveret i kiosken, hvis man spiller for sjov, og det samme må siges at gælde for boldene.

Sporten er avanceret via udstyret og de slagteknikker, som bruges. Prøv at sammenligne med andre sportsgrene, for eksempel billard, tennis, bordtennis, golf, fodbold mv., hvor man til eksempel skruer bolden. Til at begynde med lærer man selvfølgelig først grundslaget, det lige slag, og at spille i forskellige hastigheder. Alt dette sker i de lokale klubber. 

Det skal understreges at man ikke behøver at være i besiddelse af et komplet udstyr, hverken når man starter eller senere hen i karrieren.

Sporten kan dyrkes af alle grupper, både unge og ældre, piger og drenge og mænd og kvinder.

Minigolf er desuden ikke kun en individuel sport men også en holdsport. Både Dansk Minigolf Unions stævner og klubstævner har holdkonkurrencer med når der indbydes til stævne. 

Vil du vide mere så kontakt Dansk Minigolf Union eller en klub i nærheden af dig.

Minigolfens historie

Golfspillets oprindelse er engelsk-skotsk og er tilbage fra det 15. – 16. århundrede. Nogle kinesere hævder endda, at spillet startede i Kina.

Minigolfspillet derimod er meget yngre. Det er opstået i dette århundrede og er muligvis en udløber af baner til ”putting”, altså put-træning, der blev lavet for golfspillere i USA. Egentligt spil på indrammede baner med linoleum som underlag er set i England og i USA og blev kaldt ”dværggolf” (midget golf). Det var i starten af dette århundrede.

Næsten samtidigt opfandtes i USA minigolfbaner med vindmøller, ladeporte, eventyrfigurer mv. som forhindringer, og dette blev til amerikanernes første kontakt med spillet.

Sverige først i Europa

Minigolf i Europa startede formentligt med svenskernes spil på filtbaner. Det svenske minigolfforbund blev dannet i 1937, og i 1941 blev de første svenske mesterskaber spillet.

Sveriges første styrkeprøve internationalt var i 1955 – i en landskamp mod Danmark!

Minigolf i det øvrige Europa er først opstået i 1950´erne i Schweiz, hvor anlæg med betonbaner blev bygget efter faste normer, og desuden kort efter i Tyskland, hvor man lavede baner med eternitunderlag og forhindringer efter faste normer.

Den schweiziske model kaldes minigolf, men den tyske udgave hedder miniaturegolf. Disse to systemer plus det svenske system på filtbaner er i dag de tre internationalt anerkendte spillesystemer i World Minigolfsport Federation.

Det er desuden være at bemære, at der ved de Olympiske Lege i 1904 i St. Louis, USA, var et spil beslægtet med minigolf på programmet.

I dag spiller man internationale mesterskaber over hele verden, i Europa for eksempel nordiske mesterskaber, europamesterskaber og Europa Cup for mesterhold.

Hvert andet år afholdes der verdensmesterskaber.

Golfputter og kugler

I starten blev der spillet med trækøller og kun én bold. Allerede sidst i 1950´erne blev de første danske mesterskaber afviklet. Det blev dengang stadig spillet på fantasibaner i stil med det amerikanske dværggolf, men nu foregår spillet på de internationale standardbaner og udstyret består i dag af mange bolde og en enkelt minigolfputter .

Boldene er i sig selv ekstremt forskellige. De kan variere i vægt, hårdhed, overflade og størrelse, mens minigolfputterne kan fås i forskellige materialer, vægt længde og udseende. På putterens slagflade sætter man desuden et stykket tilskåret gummi for blandt andet at kunne skrue boldene men også for at optimere slaget.

Første klubber i Danmark

De første klubber i Danmark blev grundlagt først i 1950´erne og i 1954 stiftedes Dansk Minigolf Union. Undervejs har unionen i nyere tid heddet Dansk Banegolf Union afledt af den tyske betegnelse ”Bahnengolf”. Dette har man også nu i Tyskland ændret til ”Minigolf”.

Dansk Minigolf Union blev optaget i Danmarks Idræts-Forbund i 1995, og blev dermed anerkendt som en egentlig sportsgren.

Der spirer stadig flere og flere klubber frem i Danmark, mange af dem via en henvendelse til Dansk Minigolf Union, hvor man får vejledende materiale til at starte en klub på.

 
 
 
 
 
Dansk Minigolf Forum
Dansk Minigolf Union | Stadionvej 50D, 5200 Odense  | Tlf.: 20203484