Vil du spille ? / Om minigolf / Minigolfens historie

Minigolfens historie

Golfspillets oprindelse er engelsk-skotsk og er tilbage fra det 15. – 16. århundrede. Nogle kinesere hævder endda, at spillet startede i Kina.

Minigolfspillet derimod er meget yngre. Det er opstået i dette århundrede og er muligvis en udløber af baner til ”putting”, altså put-træning, der blev lavet for golfspillere i USA. Egentligt spil på indrammede baner med linoleum som underlag er set i England og i USA og blev kaldt ”dværggolf” (midget golf). Det var i starten af dette århundrede.

Næsten samtidigt opfandtes i USA minigolfbaner med vindmøller, ladeporte, eventyrfigurer mv. som forhindringer, og dette blev til amerikanernes første kontakt med spillet.

Sverige først i Europa
Minigolf i Europa startede formentligt med svenskernes spil på filtbaner. Det svenske minigolfforbund blev dannet i 1937, og i 1941 blev de første svenske mesterskaber spillet.

Sveriges første styrkeprøve internationalt var i 1955 – i en landskamp mod Danmark!

Minigolf i det øvrige Europa er først opstået i 1950´erne i Schweiz, hvor anlæg med betonbaner blev bygget efter faste normer, og desuden kort efter i Tyskland, hvor man lavede baner med eternitunderlag og forhindringer efter faste normer.

Den schweiziske model kaldes minigolf, men den tyske udgave hedder miniaturegolf. Disse to systemer plus det svenske system på filtbaner er i dag de tre internationalt anerkendte spillesystemer i World Minigolfsport Federation.

Det er desuden være at bemære, at der ved de Olympiske Lege i 1904 i St. Louis, USA, var et spil beslægtet med minigolf på programmet.

I dag spiller man internationale mesterskaber over hele verden, i Europa for eksempel nordiske mesterskaber, europamesterskaber og Europa Cup for mesterhold.

Hvert andet år afholdes der verdensmesterskaber.

Golfputter og kugler
I starten blev der spillet med trækøller og kun én bold. Allerede sidst i 1950´erne blev de første danske mesterskaber afviklet. Det blev dengang stadig spillet på fantasibaner i stil med det amerikanske dværggolf, men nu foregår spillet på de internationale standardbaner og udstyret består i dag af mange bolde og en enkelt minigolfputter .

Boldene er i sig selv ekstremt forskellige. De kan variere i vægt, hårdhed, overflade og størrelse, mens minigolfputterne kan fås i forskellige materialer, vægt længde og udseende. På putterens slagflade sætter man desuden et stykket tilskåret gummi for blandt andet at kunne skrue boldene men også for at optimere slaget.

Første klubber i Danmark
De første klubber i Danmark blev grundlagt først i 1950´erne og i 1954 stiftedes Dansk Minigolf Union. Undervejs har unionen i nyere tid heddet Dansk Banegolf Union afledt af den tyske betegnelse ”Bahnengolf”. Dette har man også nu i Tyskland ændret til ”Minigolf”.

Dansk Minigolf Union blev optaget i Danmarks Idræts-Forbund i 1995, og blev dermed anerkendt som en egentlig sportsgren.

Der spirer stadig flere og flere klubber frem i Danmark, mange af dem via en henvendelse til Dansk Minigolf Union, hvor man får vejledende materiale til at starte en klub på.
 
 
 
 "For mig er minigolf lige dele socialt og sportsligt. Sporten bliver ved med at udfordre mig, og jeg møder en masse forskellige mennesker. Det er nemt og fleksibelt – og der er altid tid til lige at gå en runde!"

Ulla Jørgensen, Formand Randers Minigolf Klub
 
Følg os på Facebook
 
 
Dansk Minigolf Union | Stadionvej 50D, 5200 Odense  | Tlf.: 20203484