Forside / Love og regler

Her finder du de love, regler og retningslinjer, der danner ramme for sporten og for Dansk Minigolf Union aktivitet og organisering.

Sportens regler og bestemmelser

Sportslige regler og spilleregler

1. Generelt: Grundlæggende om spillet og udstyret brugt i minigolf.

§1

1.1. Minigolf spilles med en putter og bolde på et minigolfanlæg. Formålet med spillet er at få bolden fra startfeltet til det definerede mål med så få slag som muligt.

1.2 Disse regler er gældende for alle turneringer (nationale og internationale), der afholdes.

2. Anlægget/Banerne: Specifikationer og standarder for minigolfbaner, herunder design og markeringer.

§2

2.1 Minigolfanlægget har 18 tydeligt markerede baner, der er nummererede og som er i overensstemmelse med standardbestemmelserne for pågældende anlægstype.

2.2 En turneringsgodkendt bane skal indeholde:

  • det aktuelle spilleareal
  • afgrænsning (normalt bander)
  • markeret startfelt
  • en eller flere forhindringer
  • grænselinie, – skal være rød (gælder ikke 1-slags baner)
  • hjælpelinier (valgfri) – skal være stiplede og sorte
  • udlægslinier (valgfri på MOS) – skal være sorte
  • målet (hul eller andet specifikt defineret mål på banen)
  • andre mulige anlægsspecifikke markeringer

2.3 Målene på spillearealet er definerede i de specifikke regler for pågældende anlægstype.

2.4 Hvis afgrænsningen ikke er markeret med en bande, skal den markeres på anden måde. Afgrænsningen skal være klart synlig.

2.5 Alle baner skal have et markeret startfelt. Markeringer på banerne/anlægstyperne skal være standardiserede.

2.6 Forhindringer skal være funktionelle i konstruktion og design. De skal være fastgjort med det formål at spille for øje. Flytbare dele, hvor bolden skal passere gennem eller over, er ikke tilladte. Ikke fastgjorte forhindringer skal markeres som sådan. Ingen udsmykning må forhindre/forringe deres funktionelle værdi. Enhver forhindring skal være forskellig fra de andre på samme anlæg, ikke kun af udseende men også fra et spillemæssigt synspunkt. Samtidig skal forhindringens virkemåde være beregnelig.

2.7 Grænselinien markerer, hvor langt bolden mindst skal fra startfeltet for fortsat at være i spil. Hvis første forhindring fylder hele banens bredde, vil bagsiden af forhindringen normalt være at betragte som grænselinie. Grænselinien er korrekt passeret, hvis boldens kontaktpunkt har passeret grænselinien. Baner, hvor bolden skal direkte i mål fra startfeltet, har ingen grænselinie.

2.8 Hjælpelinier markerer enden af enhver forhindring efter grænselinien. De definerer retningen, som bolden må udlægges i. Hjælpelinien er passeret, hvis bolden har passeret hjælpelinien med kontaktpunktet.

2.9 Måling af afstand til markering inkluderer selve markeringen.

2.10 Hvor udlæg af en bold i spil er tilladt, skal der være markeringer. Markeringen angiver, hvor bolden kan placeres i henhold til de generelle regler for udlægning.

2.11 Diameteren af målet, hvis det er et hul, må ikke overstige 120 mm. Størrelsen af andre mål end huller er defineret i de systemspecifikke regler.

2.12 Markeringer skal være i overensstemmelse med de standardiserede regler.

2.13 På de standardiserede anlægstyper beton, eternit og filt skal der foreligge en nøjagtig tegning af hver bane med brugbar beskrivelse. Standardreglerne skal være klart beskrevne ud fra tegningerne.

2.14 Et anlæg er brugbart til internationale og nationale stævner, hvis det er godkendt af WMF. Godkendelsesreglerne for turneringsanlæg er beskrevet andet steds.

2.15 Det er ikke tilladt at lave ændringer ved banerne (f eks bore huler). Det er dog tilladt at flytte på materialet i muslingen. Det er heller ikke tilladt for spillere eller holdledere at lave markeringer på eller nær banerne ved skrift, puttere eller andre objekter før eller under turneringen. Det er dog tilladt at placere små papir-/plastikringe i startfeltet. Det er tilladt at fjerne disse ringe, hvis man føler, at de generer spillet. I udlægsområderne er disse ringe kun tilladt kortvarigt for at forhindre, at bolden ruller væk.

3. Køllen (Putteren): Regler for valg af putter, herunder størrelse og funktioner.

§3

3.1 Minigolf- og golfputtere må bruges. Andre golfkøller er kun tilladte, såfremt det fremgår af de systemspecifikke regler.

3.2 Putteren må ikke have hjælpemidler til brug for sigte. Dog er mærker og linier på putterhovedet tilladt.

3.3 Arealet på spillefladen af putteren må ikke overstige 40 cm2.

3.4 Hvis regler foreskriver, at en putter er ulovlig, skal de skud, der er spillet med den ulovlige putter tælle og de baner, hvor der er spillet med den ulovlige putter, skal spilles om.

4. Bolde: Krav og specifikationer for de bolde, der kan bruges i spillet.

§4

4.1 Alle minigolf- & golfbolde af ethvert materiale er tilladte.

4.2 Diameteren på bolden skal være mellem 37,0 og 43,0 mm. Bolde må ikke hoppe højere end 85 cm, når de falder på beton fra en højde på 1 m ved 250 C.

4.3 Kun bolde, der er tilladte ifølge standardreglerne for bolde, må benyttes i turneringer.

4.4 Detaljerne for godkendelse af bolde er sammenfattet i et WMF regulativ.

4.5 Hvis reglerne foreskriver, at en bold er ulovlig, skal de skud, der er taget med den ulovlige bold, tælle med på den bane, hvor ulovligheden opdages og banen spilles om.

5. Klubtøj: Påbud om passende klubtøj og fodtøj under stævner.

§5

5.1 I forbindelse med DMgU-, internationale- og nationale stævner kræves det at spillere og holdledere synligt bærer klubtøj og anvender sportsligt fodtøj mens de er på stævnets anlæg. Det synlige klubtøj skal være minimum 1 overdel fra et registreret sæt.

5.2 Klubtøj skal være unikt til den enkelte forening og bestå af minimum 1 overdel. Overdele skal have permanent klublogo.

5.3 Vurdere den enkelte spiller at denne ikke kan yde sit sportslige bedste med synligt klubtøj, grundet eksempelvis vejr, er det tilladt at tildække klubtøjet, så længe klubtøjet fortsat bæres indenunder.

5.4 Spillere der ikke er forskriftsmæssigt påklædt, kan vælge mellem at blive udelukket fra stævnet eller skriftligt acceptere en af repræsentantskabsmødet fastsat bøde

5.5 Godkendelse af klubtøj
Klubberne skal indsende billeder af klubtøj til registrering ved Dommer- og Teknisk udvalg på dtu@minigolf.dk.
Det står klubben frit hvilket design og farve der anvendes til klubtøjet. Der kan maksimalt være 3 registrerede sæt klubtøj fra en enkelt klub.

6. Reklame: Regler for hvor og hvordan reklamer kan placeres på spiludstyr og tøj.

§ 6

6.1 Det er tilladt at reklamere på sportstøjet og boldtaske på følgende betingelser:

  • på den side af sportstøjet, hvor klublogo/nationsnavn er, er reklame ikke tilladt.
  • tobak, alkohol og enhver anstødelig reklame er forbudt under alle omstændigheder.

6.2 Reklame er kun tilladt, hvis et hold bærer ensartede reklamer. Dog er én individuel reklame tilladt med en maksimal størrelse på 60 cm2

6.3 Startnummerreklame er ikke omfattet af disse regler. Spillerne må bære startnummerreklame, hvis arrangører, har accepteret dette.

7. Boldvalg: Regler for valg og brug af bolde på hver bane.

§7

7.1 En spiller skal spille hver bane færdig med den bold, han/hun startede med på banen.

7.2 En bold, der bliver så stærkt beskadiget, at den ikke med rimelighed kan benyttes til videre spil på den pågældende bane, hvilket er et dommerskøn, eller hvis en bold bortkommer og ikke findes inden for 5 minutter, kan erstattes af en anden bold. Denne bold skal placeres, hvor den forrige bold sidst lå stille hhv hvor den sprang af banen efter korrekt at have passeret grænselinien. Er der eksempelvis brugt 1 slag,
er næste slag nr. 2 osv.

8. Slaget/Bold i spil: Hvordan bolden sættes i spil og regler for slagudførelse.

§8

8.1 En bold i spil må kun sættes i bevægelse af et slag med en putter. Den må kun spilles fra en position, hvor den ligger stille og må kun berøres af putteren i slagmomentet (undtagelse: placering af bold i startfeltet).

8.2 Forberedelsen til et slag foregår ved, at bolden placeres i startfeltet af spilleren eller holdleder med hånden eller putteren. Placering af bolden på spillearealet er kuntilladt med hånden. Bolden skal altid være synlig.

8.3 Putteren skal føres med begge hænder.

8.4 Et slag er udført, når spilleren i slagberedskabsstilling berører bolden med putteren, hvorefter bolden sætter sig i bevægelse. Tilfældige berøringer af bolden, uden at en entydig slagberedskabsstilling er indtaget, tæller ikke som slag. En spiller betragtes som klar til spil, når han begynder sit tilbagesving. Enhver bevægelse frem og tilbage af putteren efter dette tæller som slagberedskab. Ved “sætter sig i bevægelse” forstås, at bolden forlader sit udgangspunkt. Dette gælder også ved prøveslag i luften, selvom putteren ikke berører bolden.

8.5 Når bolden spilles, skal alle andre holde afstand til spiller og bane, så spilleren ikke blive forstyrret. De skal så vidt muligt holde en afstand på minimum 1 meter.

8.6 Når der spilles på en bane, må denne kun betrædes eller berøres af spilleren indenfor reglerne af hvad, der er tilladt. Spillearealet må ikke betrædes, når en bold i spil er i bevægelse. Ellers må spillearealet betrædes, hvis det er tilladt og kun for at forberede et slag.

8.7 Brug af boldtaske eller andre genstande som sigtemiddel er forbudt. Enhver slags sigtehjælp fra holdledere eller andre er også forbudt, når spilleren er i stilling til at spille. Hvis det er muligt, skal alle genstande og personer være mindst 1 meter fra kanten af banen.

8.8 Bolden skal spilles fra startfeltet ved påbegyndelse af spillet på hver bane. Det gør sig også gældende, hvis bolden ikke har passeret grænselinien på korrekt måde. Grænselinien er passeret på korrekt måde, hvis bolden har passeret grænselinien med sit kontaktpunkt. Hvis en bane kun er spilmulig fra startfeltet, skal alle slag spilles derfra. I alle andre tilfælde skal bolden spilles derfra, hvor den ligger stille, undtagen i følgende situationer:
a: Hvis en bold forlader spillearealet efter korrekt at have passeret grænselinien, skal den placeres, hvor den forlod spillearealet under hensyntagen til udlægsreglerne.
b: Hvis en bold passerer en forhindring anderledes end på foreskrevet måde (f eks springer over den), skal den placeres, hvor dens korrekte løb ophørte eller fra startfeltet, såfremt grænselinien ikke er passeret korrekt.
c: Hvis en bold lægger sig til ro nær en forhindring efter at have passeret den, må den placeres KUN med hånden i en vinkel på 900 fra forhindringen op til 30 cm (beton og eternit) eller 50 cm (filt) frem i retning mod målet.
d: Hvis en bold lægger sig til ro på en forhindring uden at have passeret den, må den placeres KUN med hånden i en vinkel på 900 fra forhindringen op til 20 cm (eternit) eller 50 cm (filt) i retning mod startfeltet.
e: Hvis en bold lægger sig til ro på MOS nær en forhindring (i alle retninger: bag, foran og ved siden af), må den placeres KUN med hånden i en vinkel på 900 fra forhindringen op til 30 cm fra den.
f: Hvis en bold lægger sig til ro nær banden (indenfor en bandelinie), må den placeres KUN med hånden i en vinkel på 900 fra banden op til 20 cm fra den (gælder alle systemer).
g: Hvis en bold lægger sig til ro nær både bande og forhindring, betragtes en rektangel som udlægsområde.
Figur 1

h: Hvis en bold ruller tilbage over grænselinien i retning af startfeltet, må den stoppes straks. Spillet fortsætter fra det sted, hvor bolden passerede grænselinien på vej tilbage under hensyntagen til udlægsreglerne.
Figur 2

8.9 En bold befinder sig i spil,
a: når den ved et slag er sat i bevægelse fra et udgangspunkt i startområdet og bevæger sig herfra mod grænselinien eller forhindring
b: når den efter korrekt passage af grænselinien stadig befinder sig på spillefeltet undtaget i målet.

8.10 Hvis en bold er placeret op til en udlægslinie, skal den røre linien med dens kontaktpunkt.

8.11 Der må kun laves udlæg 1 gang inden slaget.

8.12 Skuddet skal tages om, hvis der ikke spilles fra startfeltet, er foretaget ukorrekt udlæg eller bolden blev flyttet 2 gange ved udlæg. Det ukorrekte slag tæller.

8.13 Forhindringer skal passeres på foreskrevet måde.

8.14 En bold betragtes som værende i hul, når den falder til ro i målet, så den ikke kan forlade målet af sig selv. Bolden må fjernes fra målet med hånden eller sugekop på putteren.

8.15 Hvis bolden samles op for at blive rengjort, skal dens position markeres. Det skal ske under kontrol af medspillere eller en dommer. Så snart bolden i spil har passeret grænselinien korrekt, er det ikke tilladt at varme den eller køle den ned eller på anden måde ændre dens egenskaber.

8.16 Hver spiller er ansvarlig for renligheden af spillearealet. Det er tilladt at fjerne snavs fra spillearealet, medens en bold i spil bevæger sig, såfremt det kan ske uden at påvirke boldens løb.

8.17 En bolds forløb må, efter den er sat i spil, ikke med vilje påvirkes af hverken spilleren eller anden person. Vindafskærmning skal forblive i sin oprindelige position, medens bolden i spil er i bevægelse.

8.18 Hvis en bolds løb påvirkes af ydre omstændigheder (undtagen påvirkning af vejret), medens den er i spil, kan en dommer tillade, at skuddet tages om. Bolden spilles derfra, hvor den senest lå stille.

8.19 Hvis en bold i spil, som har lagt sig til ro, igen sætter sig i bevægelse af ydre påvirkning (f eks vind), skal den lægges tilbage til det sted, hvor den først lagde sig til ro.

8.20 Under en turnering er prøveslag (med undtagelse af tilladte prøveslag ved begyndelsen af en runde) eller rulning med boldene på banerne strengt forbudt.

8.21 En spiller skal gøres opmærksom på, hvis han er i færd med at spille på en måde, som er en overtrædelse af reglerne (f eks forkert udlæg af bolden).

9. Scoring (Resultat): Hvordan scorer beregnes og regler for scoretavlen.

§ 9

9:1 Hvert slag tæller. Hvis bolden ikke er i hul (mål) senest efter 6 slag, tilføjes 1 slag. Den højest mulige score på en bane er 7 + evt strafslag. Scoren er også 7, hvis spilleren stopper på en bane, inden bolden er i hul.

9.2 Vinderen er spilleren med den laveste totale score, når der spilles slagspil. Vinderen i matchplay er spilleren med flest vundne baner (i dette tilfælde bliver den enkelte bane vundet af den, der indenfor en spillegruppe har den laveste score).

9.3 I tilfælde af at 1., 2. og/eller 3. pladsen er lige, spilles omspil (sudden-death) mellem pågældende spillere/hold. Omspillet starter på bane 1 og fortsætter på de følgende baner, indtil der er en difference i scoren. I omspil veksler startspilleren efter hver bane. I specielle turneringer er det muligt at starte omspil på andre baner end nr 1. I turneringer, hvor der spilles på mere end et anlæg, starter omspillet på bane 1 på det sidst spillede anlæg. I tilfælde af inddeling i turneringsgrupper eller af særlige turneringsformer (f eks hulspil) skal invitationen definere de afvigende bestemmelser. Udeblivelse fra omspil resulterer i lavere placering. Hvis flere spillere med pointlighed ikke kommer til omspil, træder bestemmelserne for 4. plads og følgende i kraft. Efter eliminering i omspil er resultatet af omspil afgørende for placeringen. I tilfælde af pointlighed træder bestemmelserne i kraft for plads 4 og nedad.

9.4 Såfremt der ikke er omspils resultater, skal i tilfælde af lighed fra 4. plads og ned lægges følgende kriterier til grund for placeringen: den mindste difference mellem bedste og værste runde, derefter mindste difference mellem næstbedste og næstværste runde, o s v. Er der stadig lighed får spillerne den samme placering. I sådanne tilfælde trækkes lod om præmier reserveret til disse placeringer. Spilles turneringen på mere end et anlæg, er kriterierne summen af differencerne på alle anlæg (difference mellem bedste runde og værste runde på anlæg 1 + difference mellem bedste runde og værste runde på anlæg 2).

9.5 Der er 3 minutters indspil for de implicerede før et eventuelt omspil.

9.6 Resultaterne opnået af holdspillere tæller både for den individuelle og for holdkonkurrencen, med mindre andet er bekendtgjort.

9.7 Bliver en reservespiller skiftet ind under turneringen, tæller scoren for den udskiftede spiller indtil hans udskiftning for holdet. Efter udskiftningen tæller den indskiftede spillers resultat for holdet. Sker udskiftningen før banen er spillet færdig, kan holdet højst få en 7’er på den bane.

9.8 En spiller, der uden gyldig grund ikke er tilstede ved udkald, får noteret 7 slag på de baner, han/hun ikke får spillet.

10. Resultatnotering: Retningslinjer for korrekt føring af score under spillet.

§ 10

10.1 Enhver spiller skal medbringe vandfast skriveredskab (ikke blyant).

10.2 Der anvendes fortrykte spilleprotokoller, der skal indeholde:

  • spillerens navn og spillerens tilhørsforhold til klub, organisation eller forbund
  • spillerens kategori
  • spillerens nationale eller internationale licensnummer
  • turneringens navn, dato og spillested
  • felter til notering af resultat på hver bane
  • felter til notering af det totale resultat for hver runde og den samlede score for
    turneringen
  • felter til notering af strafslag
  • felter til initialer for såvel spiller som protokolfører som godkendelse af resultatet
  • felter til afsluttende signatur fra alle spillere i spillegruppen
  • felter til bemærkninger fra dommerne

10.3 Ingen spiller må føre sin egen spilleprotokol. En spillers resultat noteres af medspiller i spillegruppen, banedommeren eller en protokolfører udpeget af overdommeren eller turneringsledelsen. I grupper med mere end 2 spillere skriver den sidste spiller for den første, den første spiller skriver for den anden osv.

10.4 Protokolføreren er forpligtet til omhyggeligt at iagttage spilleren, medens denne spiller. Før resultatet noteres, skal det meddeles spilleren.

10.5 Enhver spiller er i princippet selv ansvarlig for, at hans score er korrekt anført i spilleprotokollen. Spilleren skal sikre sig, når han overtager spilleprotokollen, at der er anført korrekt resultat. Dette gælder også, hvis det er en speciel protokolfører, der skriver.

10.6 Grundlæggende er alle spillere i en spillegruppe ansvarlige for, at gruppens spilleprotokol er rigtig ført.

10.7 Forkert indført resultat skal rettes straks, det opdages. Det forkerte resultat streges ud, så det stadig er tydeligt. Det korrekte resultat anføres ved siden af det forkerte. Alle spillere i gruppen godkender med deres initialer ved siden af den foretagne rettelse. Ved spillegrupper på 2 skal rettelsen foretages af en dommer. I større grupper er det kun nødvendigt at tilkalde en dommer, såfremt der ikke er enighed om rettelsen. Ved ændringer foretaget af en dommer, skal hele gruppen samt evt. protokolfører spørges, om ændringen er retfærdig.

10.8 Rettelse af et forkert resultat på spilleprotokollen kan ikke længere foretages, når resultatet for runden er underskrevet af spilleren og protokolføreren.

10.9 Ved afslutningen af hver runde er hver spiller forpligtet til at kontrollere sit eget og sine medspilleres resultat. Resultatet for runden godkendes af spilleren og protokolføreren ved underskrift/initialer. Dette gøres efter, man er gået væk fra den sidste bane for at frigøre den til efterfølgende spillegruppe. Arrangøren bør til dette formål indrette et særligt område (Green house area).

10.10 Spilleprotokollerne gives altid samlet fra en spiller til den næste, så modtageren kan se sit eget resultat.

10.11 Efter hver runde skal spilleprotokollerne afleveres til arrangørerne så hurtigt som muligt (i green house, hvis det er etableret). Med mindre andet er bestemt, skal spillerne forlade spillearealet straks, de er færdige med en runde.

10.12 Bliver det efter aflevering af spilleprotokol til turneringsledelsen opdaget, at resultatet for en enkelt bane ikke er noteret, får den pågældende spiller noteret 7 slag på den manglende bane. Resultatet noteres i det tomme felt på spilleprotokollen.

10.13 Elektroniske spilleprotokoller kan anvendes. Gældende regler for førelse af spilleprotokoller anvendes også for de elektroniske spilleprotokoller. Er anvendelse af gældende regel/regler ikke mulig, skal pågældende turneringsledelse udarbejde tilpassede regler.

11. Spillerækkefølge og spil på en bane: Bestemmelser om rækkefølge og procedure på banerne.

§ 11

11.1 Fra starten af hver runde i DMgU-turneringer har hver spiller krav på et prøveslag. Dette gælder også ved massestart.

11.2 Baner skal altid spilles i rækkefølge fra nr 1 til 18. Ved massestart starter alle spillere ikke på bane 1. Banerne skal dog fortsat spilles i rækkefølge. Starter en spiller f eks på bane 9, spiller han banerne 9 – 18 og derefter banerne 1 – 8. Spilles der med massestart på 2 anlæg, betyder det, at en spiller, der f eks starter på bane 9 på anlæg A, spiller banerne 9 -18 på anlæg A, bane 1 – 18 på anlæg B og endelig
bane 1 – 8 på anlæg A.

11.3 En bane må først spilles, når den foregående spiller har afsluttet sit spil på banen og har forladt banen. Enhver spiller skal gøre sig klar til at spille en bane straks, bolden spillet af den foregående spiller, på korrekt måde har passeret grænselinien.

11.4 På hver bane har første spiller i en spillegruppe 70 sekunder til at spille sit første slag. Tidsfristen starter, når spillegruppen er nået frem til banen. Hvert efterfølgende slag skal være udført indenfor 60 sekunder. Tidsfristen begynder for 2. og efterfølgende slag, når bolden falder til ro, for første slag for efterfølgende spillere, når den foregående spiller er trådt tilbage fra banen. I spillegrupper på 2 starter tidsfristen, når protokolføreren har noteret resultatet og afleveret spilleprotokollen.

11.5 En spillegruppe skal så hurtigt som muligt gå til næste bane. De skal dog vente ved den netop spillede bane, indtil næste bane er fri. Ved en bane må der kun være 1 spillegruppe.

11.6 Det er som udgangspunkt ikke tilladt en spiller at forlade sin spillegruppe. Foreligger der god grund, kan spilleren efter tilladelse fra dommeren forlade sin spillegruppe.

11.7 En spillegruppe kan i særlige tilfælde, hvor der foreligger god grund til det, få tilladelse til kortvarig afbrydelse af spillet. Det er en dommers vurdering, om efterfølgende spillegrupper skal have lov at passere.

11.8 Under en runde skal spillerne i spillegruppen spille alle baner i samme rækkefølge (herfra dog undtaget omspil). Rækkefølgen blandt spillegrupperne og indenfor spillegrupperne følger de turneringsansvarliges program eller udkald, hvis ikke en dommer har besluttet andet (f eks ved bane 7 på beton). Efter hver runde ændres rækkefølgen indenfor spillegruppen. Den første spiller skal spille sidst, den anden spiller skal nu spille først og så videre.

11.9 Spillerækkefølgen i finalerunderne afgøres af scoren i indledende runder for de enkelte spillere i hver kategori. Spilleren med den højeste score starter først. For særlige turneringsformer skal de benyttede regler beskrives i invitationen.

11.10 Under spil må kun spillere, skrivere samt officials, som er i funktion, være på anlægget.
Officials skal bære følgende armbind synligt:

  • Overdommer : gul/rød
  • Dommer : gul
  • Holdleder : grøn (én fra hver forening)
  • Øvrige : blå

Navne på dommere og turneringsledelse skal offentliggøres ved opslag.

12. Turneringsindstilling – afkortning/aflysning: Hvornår og hvordan en turnering kan afbrydes eller afkortes.

§ 12

12.1 En almindelig indstilling af turneringen kan besluttes af overdommeren og skal efterkommes. Spillet må først genoptages, når overdommeren beslutter det.

12.2 I tilfælde af regn skal spillet fortsætte så længe, banerne kan holdes spilbare. Spilles der på mere end et anlæg, skal proceduren for indstilling af spillet være den samme på alle anlæg.

12.3 I tilfælde af tordenvejr i nærheden skal spillet indstilles øjeblikkeligt, selv om det ikke regner. Boldens placering skal markeres.

12.4 Når der gives besked om indstilling af spillet, skal spillet indstilles øjeblikkeligt. Det er dog tilladt for spillere, der har sat deres bold i spil, at spille bolden færdig (gælder ikke ved indstilling på grund af tordenvejr). Hvis indstillingen sker, medens en bold er i spil, skal bolden tages op og dens placering markeres. Scoren ved indstillingen noteres separat på spilleprotokollen.

12.5 Spillerne skal være klar til at fortsætte turneringen til enhver tid med mindre, der er fastsat et bestemt tidspunkt for fortsættelse af spillet.

12.6 Spillet genoptages og turneringen fortsætter, når overdommeren giver besked herom. Spillerne returnerer til den bane, de var ved, da spillet blev indstillet. Spillet må først genoptages, når overdommeren giver tegn til det. Spillet fortsætter derfra, hvor det blev indstillet.

12.7 Efter indstilling (i DMgU-turneringer) får hver spiller et prøveslag på den bane, hvor de starter.

12.8 En turnering kan afkortes/aflyses af turneringsledelsen, når ydre omstændigheder kræver det. Hvis der ikke er en turneringsledelse, tages beslutningen af dommerpanelet.

12.9 En turnering skal altid afkortes, hvis indstillingen varer længere end det planlagte antal spilledage.

12.10 Bliver en turnering afkortet, tæller kun de runder med, som er færdigspillet af alle spiller fra de respektive kategorier.

12.11 I turneringer arrangeret af WMF eller kontinentale forbund afgør juryen eller dommerkomiteen, hvis der ikke er en jury, om resultatet er gældende. Ved alle andre turneringer medregnes resultaterne kun, hvis alle deltagere i en kategori har gennemført mindst 50 % af de planlagte runder.

12.12 Grundlæggende har deltagerne ingen retslig krav på tilbagebetaling af startgebyret.

13. Hjælpemidler: Forbud mod brug af visse hjælpemidler under spillet.

§ 13

13.1 Brug eller medbringelse af hjælpemidler (f eks sigteapparater,vatterpas og lignende genstande) er forbudt for alle personer, der opholder sig på turneringsanlægget under turneringen. Elektroniske hjælpemidler (mobiltelefoner og lign.), der er med på spilleområdet, skal være indstillet således, at de ikke afgiver akustisk signal. Benyttelse må ikke forstyrre andre spillere eller forstyrre turneringsafviklingen. Under en runde er det strengt forbudt at foretage eller modtage et opkald.

13.2 Det er tilladt at bruge køle- & varmeudstyr.

13.3 Baneplaner eller andre skriftlige notater (også i elektronisk form) kan benyttes i alle nationale og internationale konkurrencer.

13.4 Vindafskærmning er kun tilladt med genstande og ikke personer. Antal og placering af vindafskærmning kan kun besluttes af medlemmer af dommerkomiteen. Ved ændrede betingelser kan placeringen ved de udvalgte baner ændres af spillere eller holdledere. Under et slag må placeringen af vindafskærmning ikke ænders.

14. Kategorier: Forskellige spillerkategorier baseret på alder og køn.

§14

14.1 I individuelle DMgU-arrangementer opereres med følgende kategorier:

  • Minijuniorer
  • Juniorer
  • Damer
  • Herrer
  • Senior damer
  • Senior herrer
  • Veteran damer
  • Veteran herrer

14.2 For de enkelte kategorier gælder følgende aldersgrænser:
Nationalt:

  • Minijunior:
    Til og med det år, hvor de fylder 15 år.
  • Juniorer:
    Alle unge fra året efter de fyldte 15 år og til og med det år, hvor de fylder 19 år.
  • Åben klasse damer og herrer:
    Alle damer og herrer fra året efter de fyldte 19 år.
  • Senior damer og herrer
    Alle damer og herrer fra året efter de fyldte 45 til og med året, hvor de fylder 65 år.
  • Veteran damer og herrer:
    Alle herrer og damer fra året efter de fyldte 65 år.

Internationalt – herunder internationale stævner i Danmark:

  • Minijunior:
    Til og med det år, hvor de fylder 15 år.
  • Juniorer:
    Alle unge fra året efter de fyldte 15 år og til og med det år, hvor de fylder 19 år.
  • Åben klasse damer og herrer:
    Alle damer og herrer fra året efter de fyldte 19 år til og med året, hvor de fylder 45 år
  • Senior damer og herrer
    Alle damer og herrer fra året efter de fyldte 45 til og med året, hvor de fylder 58 år.
  • Veteran damer og herrer:
    Alle herrer og damer fra året efter de fyldte 58 år.

14.3 Spillere skifter automatisk kategori ved udgangen af det år, de når gældende aldersgrænse – jfr 14.2. Fra den 01.01 det følgende år er spillerne automatisk spilleberettigede i den nye kategori.

14.4 Det er endvidere tilladt spillere i alle kategorier at spille i åben klasse (damer hhv herrer). Det er tilladt minijuniorer at stille op som junior og veteraner som seniorer. Under en turnering kan en spiller kun spille i en individuel kategori.

14.5 Det er ikke et krav, at alle kategorier oprettes.

14.6 I tilfælde af mindre differentieret kategoriinddeling, forholdes således:
Minijunior -> junior -> damer <- senior <-veteran
Minijunior -> junior -> herrer <- senior <-veteran

14.7 Ved holdkonkurrencer kan afvikles følgende kategorier:

  • Minijunior hold
  • Junior hold
  • Dame hold
  • Herre hold
  • Senior hold
  • Klubhold

I forbindelse med DM er følgende kategorier tilladt:

  • Herrer (åben række) : DIF-mesterskab
  • Damer : Unionsmesterskab
  • Juniorer : Unionsmesterskab
  • Seniorer : Unionsmesterskab
  • Veteraner : Unionsmesterskab

Yderligere mandskabskategorier og alle holdsammensætninger skal være beskrevet i internationale eller nationale bestemmelser og skal offentliggøres i invitationen.

14.8 Under en turnering kan en spiller kun spille for et hold og en reserve kan kun fungere som reserve for et hold.

14.9 Ved internationale turneringer for klubhold skal et hold bestå af spillere fra samme
klub.

15. Reserver/udskiftningsspillere: Regler for udskiftning af spillere i holdkonkurrencer.

§ 15 er erstattet af følgende fra Turneringsbestemmelserne § 23:

Hvis en reservespiller bliver bragt ind i en runde, tages der højde for den udskiftedes spil-lers resultater op til personens udskiftning. Foretages en udskiftning efter påbegyndelsen af en bane, tæller de afviklede slag fra den udskiftede spiller, samt den indskiftede spillers slag på banen, dog kan holdet modtage et maks. på 7 slag for den givne bane.

16. Dommere: Retningslinjer for dommernes rolle og opførsel under stævner.

§ 16

16.1 Medlemmer af dommerpanelet skal optræde absolut neutralt under udførelsen af deres opgaver.

16.2

DMgU-arrangementer:
Dommerkollegiet består af en overdommer og minimum 2 dommere samt i visse
tilfælde banedommere.
Dommerkollegiet udpeges af Dommer- & teknisk udvalg.

Lokalunionsarrangementer:
Dommerkollegiet består så vidt muligt af en overdommer og minimum 1 dommer.
Dommerkollegiets størrelse afhænger af antal deltagere.
Dommerkollegiet udpeges af lokalunionen.

Klubstævner:
Dommerkollegiet består så vidt muligt af en overdommer og minimum 1 dommer.
Dommerkollegiets størrelse afhænger af antal deltagere.
Dommerkollegiet udpeges af klubben.
I forbindelse med DMgU-arrangementer er bestyrelsen bemyndiget til at udbetale dommerhonorar.

16.3 Det er ønskværdigt men ikke en betingelse, hvis ingen af dommerne deltager som spillere i turneringen eller stævnet, hvor de fungerer som dommer.
Ikke-spillende dommere ved DMgU-arrangementer får udover dommerhonorar refunderet rimelige transport-/opholdsudgifter.

16.4 Alle dommere skal være let genkendelige. Det vil sige, at de skal bære dommerbind synligt. Inden starten på et stævne eller en turnering skal navne på dommerkollegiet offentliggøres skriftligt.

16.5 Dommerne skal sikre, at ingen spiller bliver forstyrret.

16.6 Medlemmer af dommerkomiteen kan træffe alle afgørelser i regel- og ordensspørgsmål, så længe det ikke er overlagt til en anden myndighed. De skal afsige deres afgørelser på en hurtig og myndig måde for der igennem at undgå forstyrrende diskussioner. Ved tvivlstilfælde eller ved inhabilitet tilkaldes overdommeren.

16.7 I tilfælde af uoverensstemmelser i spillegruppen over en episode / fortolkning af regler, skal alle spillerne i den pågældende spillegruppe høres. Eventuelle vidner skal ligeledes spørges. Herefter træffer dommeren / dommerne en afgørelse.

16.8 Under et stævne eller en turnering er det ønskværdigt, hvis mindst 2 medlemmer af dommerkollegiet befinder sig på anlægget. Bemærker en dommer uregelmæssigheder, skal vedkommende uden tøven gribe ind.
Under VM, EM og EC skal mindst 2 medlemmer af dommerkollegiet befinde sig på anlægget.

16.9 Overdommeren skal være på anlægget mindst 30 minutter før stævne- eller turneringsstart. Øvrige dommere i dommerkollegiet skal være til stede ifølge over-dommerens anvisninger eller senest inden stævnestart. Overdommeren skal godkende turneringsanlægget dagen før turneringsstart.
Dommerkollegiets opgaver slutter tidligst 10 minutter efter turneringens eller stævnets afslutning (sidste mulighed for protester) eller når indgivne protester er behandlet.

16.10 Overdommeren overvåger hele turneringen inkl. turneringsledelsen. Overdommeren kan gribe ind i forløbet, såfremt han finder dette påkrævet. Overdommeren er samtidig ansvarlig for, at de øvrige dommere udfører deres opgaver forskriftsmæssigt.

Overdommeren er ansvarlig for:

  • Vurderer om det er nødvendigt at afholde et dommermøde inden turneringsstart. Dommermødet ledes af overdommeren.
  • Banerne skal være så rene som muligt inden turneringsstart
  • Baner og forhindringer skal, så vidt det er muligt, være tørre.
  • Der må ikke være vand i målhullerne
  • Forhindringerne skal være korrekt placeret
  • Hvis en af banerne er NETTET, skal det kontrolleres, at det er korrekt placeret
    og at der ikke er ukorrekte huller i det.
  • Startfelt, udlægslinier og grænselinier skal være efter reglerne og være klart
    synlige.
  • Fejl og mangler skal udbedres straks. Turneringsledelsen kan tilkaldes for udbedring.
  • Markeringer anbragt af spillere eller holdledere på eller i nærheden af banerne
    fjernes.
  • Banerne skal være fortløbende nummereret
  • Alle nødvendige og foreskrevne opslag skal forefindes. Det er:
  • Dommerkollegiet
  • Startgruppeinddeling
  • Starttider
  • Turneringsledelse
  • Dispensationer
  • I tilfælde af ugunstige vejrforhold skal besluttes, om og hvornår turneringer skal
    begynde.
  • Beslutning om almindelig afbrydelse og ændring af tidsplan
  • Sørge for indsættelse af banedommere, hvis overdommeren skønner det nødvendigt. Det er overdommerens opgave at instruere pågældende banedommere. Banedommere kan ikke træde i en dommers sted.

Overdommeren kan uddelegere opgaver til andre medlemmer af dommerkomiteen. Ved midlertidigt fravær kan overdommeren udnævne en stedfortræder. Det fritager ham ikke fra sit ansvar som overdommer.

16.11 Opdages fejl og mangler, skal disse straks meddeles til overdommeren. Udbedres fejlen ikke, kan en spiller protestere til overdommeren inden turneringsstart. Sker dette ikke, betragtes anlægget som godkendt.

16.12 Dommerne skal være opmærksomme på, at også de sidste spillere i en turneringsgruppe får lejlighed til at afvikle deres spil uforstyrret. Det er især vigtigt ved omspil.

16.13 Dommere skal være sportsligt påklædt og bære unions- eller klubdragt.

16.14 Dommerne skal overholde reglerne for spillere omkring almindelig opførsel på / ved anlægget.

17. Doping, rygning og alkohol: Regler mod doping og begrænsninger i forbrug af tobak og alkohol.

§ 17

17.1 DIF’s og ADD’s (Anti-Doping Danmark) regler vedrørende doping er gældende for alle spillere, trænere, holdledere m v i samtlige DMgU’s medlemsforeninger.

17.2 Alle spillere i én af DMgU’s medlemsforeninger skal til enhver tid (træning, turnering, landskampe etc) stille sig til rådighed for uanmeldt dopingkontrol foranlediget af Anti Doping Danmark.

17.3 Under spil samt officiel træningstid (fra 7:30 til 19:00 dagen før turneringsstart og fra 7:30 til spilstart og fra spilslut til kl 19:00 på spilledagene) er det enhver spiller forbudt at ryge (gælder også e-cigaretter), at medføre alkohol samt at indtage alkohol på spilleområdet. Dette gælder også for officials, der befinder sig på anlægget.

17.4 For Danske Mesterskaber, Stormesterturneringer samt internationale stævner afholdt i Danmark må spillere ikke købe eller indtage alkoholiske drikke under spil eller i den officielle træningstid op til spilstart på spilledagene.

17.5 Vurderer en dommer, at en spiller udviser beruset adfærd, der er til gene for medspillere, officials, arrangementet, sporten generelt m.v., skal dommeren diskvalificere spilleren med henvisning til beruset adfærd.
Er spilleren ikke enig med dommeren i dennes vurdering af alkoholpåvirkningen, har spilleren ret til at lade sig teste (alkoholmeter). Viser testen, at spilleren har en større alkoholpåvirkning end 0,1 promille, diskvalificeres spilleren. Er alkoholpromillen under 0,1 dømmes for usportslig optræden efter straffebestemmelserne.

18. Straffe: Forskellige niveauer af straffe for regelovertrædelser.

§ 18

Dommerne kan idømme straffe til spillere og holdledere således:
Nationale og internationale stævner:

  • 1. Henstilling (H)
  • 2. Henstilling og 1 strafslag (H+1)
  • Advarsel og indtil 2. strafslag (A+2)
  • Diskvalifiktion og 5 strafslag (D+5)

Straffe, der gives til udskiftningsspillere, tillægges deres holds totale score.
Hver af disse straffe kan kun gives en gang til hver spiller og holdleder under turneringen.
Straffen skal tydeligt angives på forsiden af spilleprotokollen med, H, H+1, A+2 eller D+5.
Årsagen anføres på bagsiden af spilleprotokollen. Anvendes elektronisk spilleprotokol, kan alternativ måde benyttes.

18.3 Holdledere m m kan straffes efter de samme bestemmelser som spillerne. Strafslag tillægges holdets score. Straffen meddeles direkte til holdlederen.

18.4 En henstilling kan gives for alle overtrædelser, der ikke er nævnt i 18,5, 18.6 eller 18.7. Generelt kan den også gives, hvis overtrædelsen er sket i skødesløshed.
Hvis en spiller allerede har fået en straf, får han for næste forseelse mindst en straf på næste niveau.

18.5 Henstilling og 1 strafslag (H+1) kan gives for enhver overtrædelse, som ikke er nævnt i 18.6 og 18.7. Den kan også gives, hvis ikke spilleren tidligere har modtaget en Henstilling (H).

Den skal gives hvis:

  • Spilleren allerede har modtaget en Henstilling (H)
  • Overtrædelsen er forsætlig, og er sket i grov uagtsomhed, hvad enten det giver en fordel eller ulempe for andre spillere
  • Et manglende resultat på spilleprotokollen opdages først efter signatur sat på spilleprotokollen. Straffen gives til både spiller og protokolfører

18.6 En advarsel og 2 strafslag (A+2) kan gives for enhver overtrædelse, der ikke er nævnt i 18.7. Den kan også gives, selvom spilleren ikke tidligere har modtaget Henstilling (H) eller Henstilling og 1 strafslag (H+1).
Den skal gives:

Spilleren allerede har modtaget Henstilling + 1 strafslag (H+1)

  • Forseelsen er begået forsætlig og det har givet spilleren en fordel eller været til ulempe for andre spillere.
  • Spilleren bevidst undlader at gøre opmærksom på et forkert indført resultat på hans/hendes spilleprotokol. Spillerens skyld skal være uangribeligt bevist.
  • Bolden er blevet skiftet, medens en bane spilles eller der er benyttet en bold, der ikke er i overensstemmelse med reglerne for bolde (se §4)
  • Der er benyttet en putter, der ikke er i overensstemmelse med reglerne for puttere (se §3).
  • Hvis spillet afbrydes, inden bolden er i mål (undtagelse: Hvis der allerede er benyttet 6 slag, gives ikke strafslag).
  • Hvis en spiller bevidst øver indflydelse på løbet af egen eller andre spilleres bold.
  • Spilleren laver ændringer eller markeringer, der ikke kan fjernes på eller i umiddelbar nærhed af banen.

18.7 Diskvalifikation + 5 strafslag (D+5) kan gives for grov overtrædelse, selv om spilleren ikke tidligere har fået nogen anden straf.
Den skal altid gives hvis:

  • Spilleren allerede har fået en Advarsel + 2 stafslag (A+2)
  • Spilleren spiller trods startforbud
  • Spilleren som protokolfører bevidst anfører forkerte resultaterog forseelsen er uangribeligt bevist.
  • Spilleren retter sit eget resultat i spilleprotokollen uden signatur fra de øvrige spillere i spillegruppen
  • Spilleren fornærmer medlemmer af dommerkomiteen, medlemmer af juryen, medlemmer af turneringsledelsen eller forbundsfunktionærer eller tilsidesætter anvisninger fra samme
  • Spilleren udviser voldelig handling af enhver slags.
  • Spilleren uden gyldig grund eller tilladelse fra overdommeren afbryder sin deltagelse
  • Spilleren ryger på banerne (gælder også e-cigaretter) eller medbringer/indtager alkohol på banerne.
  • Spilleren køber eller indtager alkoholiske drikke under spil eller i den officielle træningstid op til spilstart på spilledagene.

18.8 En diskvalificeret/bortvist spiller skal straks forlade turneringsområdet. Han må således heller ikke opholde sig i klubhuset.

18.9 En diskvalifikation medfører også en karantæne for den pågældende spiller. Karantænen, der fastsættes af Dommer- og Teknisk Udvalg, er normalt 4 uger. Karantænen starter dagen efter sidste dag i den turnering, der har udløst dommen. I visse tilfælde gives længere karantæne.

Det er:
A: 8 uger for at spille trods karantæne
B: 8 uger for fornærmende ytringer overfor dommere, medlemmer at juryen, medlemmer af turneringsledelsen eller forbunds officiel samt for ikke at efterkomme anvisninger fra samme personkreds.
C: 3 måneder for bevisligt at anføre forkerte resultater i spilleprotokollen. Forseelsen skal være uangribeligt bevist.
D: 6 måneder for at indtage eller spille under indflydelse af medicin eller alkohol samt for at ryge på banerne under turneringen eller den officielle træningstid.
E: 1 år for vold af enhver art
F: Karantæne for brug af enhver for doping skal være i overensstemmelse med gældende WADA-code og WMF’s anti-doping regler.

18.10 En karantæne skal meddeles til den pågældende spilleres klub.

19. Regler for omstilling af udstyr og anlæg: Hvordan udstyr og baner skal indstilles og godkendes.

§19

19.1 Protest mod dommerafgørelse skal indgives skriftligt snarest og senest 10 minutter efter stævneafslutning. Protesten indgives til turneringsledelsen, der viderebringer den til overdommeren. Afgørelsen træffes af den samlede dommerkomite. Der afgives skriftligt svar.

19.2 Protest under match eller anden form for knock out kampe skal indgives straks og afgøres hurtigst muligt ved pågældende bane af dommerkomiteen. Spillet kan i nødstilfælde stoppes, indtil en afgørelse er truffet af dommerkomiteen.

19.3 Afgørelser truffet af dommerkomiteen er endelige.

19.4 Protest mod en resultatliste skal ske senest 7 dage efter offentliggørelse af resultatlisten. Det skal ske skriftligt fra en deltagende klub til arrangør af stævnet. Afgørelsen fra de arrangements ansvarlige er endelig.

19.5 Klager over en dommers indsats som dommer indsendes til DMgU’s dommer- og teknisk udvalg senest 3 hverdage efter, at forholdet er begået.
Dommerudvalget behandler de indkomne klager. Finder dommerudvalget klagen berettiget og væsentlig, indkaldes den/de pågældende til en ny dommerprøve. Bestås denne dommerprøve ikke, inddrages vedkommendes dommerlicens, indtil en eventuel senere dommerprøve er bestået.

20. Protestbehandling og afgørelser: Hvordan protester håndteres og afgøres under turneringer.

§ 20

20.1 Opstår der tilfælde, der ikke er beskrevet i de sportslige regler eller hvor der ikke allerede er skabt præcedens, kontaktes overdommeren, der efter skøn fastlægger spillereglerne.

Spilleregler og sportslige regler til download i pdf

OBS! Du kan downloade reglerne nedenfor men vær opmærksom på, at følgende rettelse ikke fremgår af pdf-dokumentet:

§ 15 er erstattet af følgende fra Turneringsbestemmelserne § 23:

Hvis en reservespiller bliver bragt ind i en runde, tages der højde for den udskiftedes spil-lers resultater op til personens udskiftning. Foretages en udskiftning efter påbegyndelsen af en bane, tæller de afviklede slag fra den udskiftede spiller, samt den indskiftede spillers slag på banen, dog kan holdet modtage et maks. på 7 slag for den givne bane.

Turneringsbestemmelser

1. Fastlægger formålet med turneringsreglerne og ansvar for kendskab til disse

Bestemmelsernes formål og ansvar

§1

Turneringsbestemmelser er udarbejdet med henblik på at optrække generelle retningslinjer vedrørende stævner og turneringer. Reglerne gælder for nationale stævner, der afholdes i Danmark.

Det er foreningens ansvar, at ethvert medlem kender DMgU´s reglementer. Ved turneringer forstås de af DMgU og lokalunionerne udskrevne konkurrencer. Under stævner forstås den enkelte forenings arrangement.

2. En spiller kan kun repræsentere én forening

Generelle bestemmelser

§2

En spiller kan kun repræsentere én forening – dog undtaget det i lovene § 5 d gældende.

3. Procedure for anmeldelse af stævner til kalendere

Generelle bestemmelser

§3

Anmeldelse af stævner, der ønskes optaget i stævnekalenderen, skal være indsendt til turneringsudvalget senest 15. december i året før stævneafholdelsen.
Internationale stævner, der ønskes optaget i WMF´s internationale stævnekalender, skal være indsendt til bestyrelsen og turneringsudvalget senest den 15.12 året før. Turneringsudvalget underretter WMF senest den 31.12 året før.

4. Krav til anlæggets godkendelse og mulige bøder for mangler

Generelle bestemmelser

§4

Før en turnerings- eller stævnestart skal anlægget være godkendt af dommer- og teknisk udvalg. Hvis der ifølge turneringsprotokollen er væsentlige mangler ved anlægget, skal klubben betale en bod, som fastsættes på repræsentantskabsmødet. Dommer- og teknisk udvalg idømmer boden.

5. Spilleberettigelse og regler om beklædning

Generelle bestemmelser

§5

For at være spilleberettiget skal en spiller overholde DMgU´s amatørbestemmelser.
Bestyrelsen er bemyndiget til at udarbejde et beklædningsregulativ, der beskriver, hvilke beklædningsdele, der må anvendes og hvilke, der ikke må anvendes.
Indtil et halvt år efter en forenings stiftelse, behøver dens medlemmer ikke at bære spilledragt. Samme regel gælder for nye medlemmer i allerede eksisterende klubber.

6. Deltageres tilstedeværelse og tilladelser ved forsinkelse

Generelle bestemmelser

§ 6

Deltagere skal være til stede ved udkaldelsen. Kun ved vægtige grunde kan start ellers tillades. Begrebet ”vægtige grunde” tolkes på følgende måde: “Svigt fra offentlige transportmidler, tog fly, færge mm”. Dog nedlægges startforbud, hvis mere end halvdelen af de indledende runders tavler er påbegyndt. Det tilkommer den forsinkede at føre bevis for forsinkelsen, såfremt der er mulighed herfor.

7. Protokol for turneringer og kommunikation om straffe

Generelle bestemmelser

§7

Turneringsprotokollen udfyldes af turneringsledelsen og dommerkollegiet og indsendes til dommer- og teknisk udvalg. Under turneringer skal der, inden turneringsprotokollen udfyldes, gives besked om tildelte straffe til den/de berørte spillere. Er der tvivl om straffen, skal der gives besked til spilleren om, at et givet forhold undersøges. Når der er truffet en afgørelse, skal der straks gives besked til den berørte spiller.

Turneringsprotokollen indsendes af den arrangerende klub senest 3 dage efter arrangementet. Overskrides denne frist, tildeles klubben en bøde. Bødens størrelse fastsættes på det ordinære repræsentantskabsmøde.

8. Indsendelse af stævneresultater og bøder ved forsinkelse

Generelle bestemmelser

§8

Alle stævneresultater sendes til DMgU’s kontor elektronisk. Indsendelse skal ske snarest og senest 1 uge efter afholdelse af stævne. Overholdes denne frist ikke, betales der en bøde. Denne fastsættes hvert år på det ordinære repræsentantskabsmøde.

9. Specifikationer for afholdelse af DM-turneringer

Generelle bestemmelser vedr. afholdelse af DM-turneringer

§ 9

Der opereres med følgende kategorier:
Se Sportslige regler § 14.1 & 14.2
Desuden gælder at:

a. Følgende krav skal overholdes ved DMgU´s turneringer:

  1. Der skal være adgang til toiletter ved anlægget under hele arrangementet.
  2. Den arrangerende klub skal stille hjælpere til rådighed for turneringsudvalget.
  3. Der skal forefindes skrabere og koste i tilstrækkeligt omfang

b. Der skal være åbent på anlægget mindst 1 time før turneringens start.
Hvis en klub ikke overholder ovennævnte, kan TU udelukke denne fra at kunne afholde DMgU turneringer.

c. Datoer for årets DMgU arrangementer skal senest offentliggøres den 1. oktober i året før arrangementernes afvikling.
Spillesteder skal offentliggøres senest 3 måneder før turneringsstart. Klubbernes ansøgninger om afholdelse af DM-Eternit, DM-Filt, DM-Beton eller DM-MOS skal være Turneringsudvalget i hænde senest 1. december året før.

d. I forbindelse med DMgU-arrangementer betragtes tidsrummet fra kl. 06:00 og til turneringsstart på alle spilledage som officiel træningstid.
Afholdes DMgU-arrangementer hos baneejere med mere restriktive regler end ovenstående eller DMgUs sportslige regler, så skal de lokale regler følges.

10. Krav og forpligtelser for klubber, der arrangerer DM

Generelle bestemmelser vedr. afholdelse af DM-turneringer

§ 10

For DM-Eternit, DM-Filt, DM-Beton og DM-MOS gælder følgende:
Den arrangerende klub forpligter sig til:

  • at der under hele arrangementet sikres rimelige vilkår for DMgU’s officielle repræsentanter
  • at banerne til enhver tid overholder WMF’s/DMgU’s standard for turneringsbaner, herunder reglerne for opstregning af startfelter, grænselinjer og udlægslinjer etc.
  • at der ikke opkræves træningsafgift eller omgangsbetaling på spilledagene samt de 3 foregående dage
  • at banerne er spilleklare senest 14 dage inden turneringsstart – DMgU’s bestyrelse kan dispensere fra dette krav. Ved dispensation underrettes alle deltagende klubber.
  • at stille 2-3 personer med tilstrækkelig turneringskompetence til rådighed, hvoraf den ene ressource anvendes til navneopråb af spillere til bane 1 samt sikre overholdelse af TU’s tidsplan. Arrangørs ressourcer skal møde på spillestedet efter aftale med TU
  • at opstille præmieskammel med 1-2-3 plads til brug ved præmieoverrækkelse
  • at sikre, at fælles opholdsrum er røgfri

Den arrangerende klub må udføre PR-/mediearbejde for at skaffe opmærksomhed om arrangementet. Den arrangerende klub må opsætte midlertidige reklameskilte på anlægget i forbindelse med arrangementet. Evt. indtægter tilfalder 100 % den arrangerende klub.

Sanktioner:
Såfremt arrangør helt eller delvist ikke overholder sin forpligtelser jfr. ovenstående, kan der fra DMgU’s side blive tale om sanktioner i form af fradrag i den aftalte lejepris.
Evt. uoverensstemmelser løses gennem forhandling eller ved medvirken af Danmarks Idræts-Forbund’s voldgiftsret.

11. Regler for DM-individuelt, inklusive tilmeldingskrav

Specifikke bestemmelser vedr. DM-individuelt

§ 11

1 gang årligt afvikles DM-individuelt på:

  • Beton
  • Eternit
  • Filt
  • MOS
  • Cup (nærmere regler se appendiks A vedrørende DM-Cup)

Dette er 5 selvstændige turneringer.
For at deltage i DM-individuelt skal man have enten fast dansk bopæl eller dansk statsborgerskab, samt gyldig spillerlicens (dansk eller udenlandsk).

Tilmelding til DM-individuelt skal være Turneringsudvalget i hænde senest 7 dage før arrangementets begyndelse. Efter denne dato, som angives på indbydelsen, er der lukket for tilmelding. Turneringsudvalget er forpligtet til ved enhver tilmelding at bekræfte modtagelsen. Ved manglende bekræftelse er det den enkelte klubs ansvar at kontrollere, at Turneringsudvalget har modtaget tilmeldingen.

Ved DM-individuelt spilles i følgende kategorier:

  • Minijuniorer drenge
  • Minijuniorer piger
  • Juniorer drenge
  • Juniorer piger
  • Herrer
  • Damer
  • Seniorherrer
  • Seniordamer
  • Veteranherrer
  • Veterandamer

Alder for de enkelte kategorier – se Sportslige regler § 14.2

Der spilles desuden i en Mix-række og en hold-række.
I mix-rækken deltager par som består af en kvindelig og en mandlig spiller.

I hold-rækken deltager 4-mands hold som repræsenterer samme forening.
Turneringerne afvikles over de indledende runder. Alle hold i en division møder hinanden i hver runde til et DM. Efter hver runde tildeles point til holdene baseret på den rundes resultater. Pointene fremgår af appendiks B.

Hvert hold har lov til at stille med en spillende reserve, under samme forudsætninger som nævnt i § 24.

DM-individuelt skal afvikles på et af Turneringsudvalget udvalgt anlæg. Spillestedet udvælges på baggrund af en vurdering af indkomne ansøgninger fra DMgU’s medlemsforeninger.

12. Format og tidsplan for DM-individuelt

Specifikke bestemmelser vedr. DM-individuelt

§ 12

DM-individuelt afvikles som en slagspilsturnering. Turneringen placeres i en weekend, hvor der spilles indledende runder lørdag og resterende runder søndag.
Turneringsudvalget kan udpege runder om søndagen som indledende runder, hvis det ikke er muligt at afvikle de planlagte antal runder om lørdagen.

Til de indledende runder udsendes i følgende rækkefølge:

  1. Elitedivision hold
  2. Spillere der ikke deltager på hold samt reserver fordeles på tavler af turneringsudvalget.
    Fordelingen tager udgangspunkt i DMgU-kategorierne, men kategorierne for udsendelsen kan sammenlægges af turneringsudvalget i henhold til nedenstående muligheder.

Efter de indledende runder afsluttes mix- og hold-rækken og de resterende runder afvikles efter en seedning i en dame-række og en herre-række.

Når alle runder er færdigspillet, kåres Danmarksmestrene på det spillede underlag i DMgU-kategorierne (DMgU Mesterskaber), Mix par, Hold samt den bedste Herre- og Dame-spiller på tværs af DMgU-kategorierne (DIF mesterskaber).

13. Afgørelse ved pointlighed i DM-individuelt

Specifikke bestemmelser vedr. DM-individuelt

§ 13

I tilfælde hvor to eller flere spillere eller mix par har samme totale score, afgøres placerin-gerne 1 til 3 ved omspil, mens øvrige placeringer afgøres på difference. Er samme spillere involverede i flere individuelle omspil, skal disse afvikles som ét omspil.

I tilfælde hvor to eller flere hold har samme totale antal point, afgøres placeringerne efter antal brugte slag for holdene. Er der fortsat lighed afgøres placeringerne 1 til 3 ved om-spil, mens øvrige placeringer afgøres på difference.

14. Forbud mod DM under internationale mesterskaber

Specifikke bestemmelser vedr. DM-individuelt

§14

Der må ikke afvikles DM-arrangementer, medens der afvikles internationale mesterskaber (WM/EM/WAGM eller NM).

15. Definition af gennemgående DM, baseret på banetyper

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM

§ 15

Gennemgående DM er en kombinationsturnering, bestående af resultaterne fra de fire DM-individuelt på eternit, filt, beton og MOS.

16. Points tildeling ved afslutning af individuelt DM

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM

§ 16

Ved et individuelt DMs afslutning tildeles point ud fra det DMs placeringer i henholdsvis mix-par samt bedste herre- og dame-spiller. For pointtildeling til hold henvises til § 22 og § 23. Pointskalaen fremgår af appendiks B.

17. Deling af point ved lighed i slutresultater

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM

§ 17

Hvis 2 eller flere spillere eller mix-par har brugt lige mange slag, vil pointene fra de place-ringer de har spillet sig til, blive lagt sammen og divideret med antallet der står lige. Resultere dette i decimaltal rundes op til nærmeste heltal.

18. Kriterier for vindere af gennemgående DM

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM

§ 18

Vinderne af det gennemgående DM i hver kategori er de spillere, mix-par og hold som har flest point for alle 4 DMer.

I tilfælde hvor to eller flere spillere, mix par eller hold har samme totale antal point efter alle DMer, afgøres placeringerne 1 til 3 ved at se på hvem der har flest sejre, er der fortsat lighed afgøres placeringerne 1 til 3 ved omspil.

19. Om gennemgående DM-holdturnering

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§19

Den gennemgående DM-holdturnering afvikles i en elitedivision med åben tilmelding. Alle hold der deltager ved et individuelt DM, er automatisk en del af den gennemgående holdturnering.

20. Points tildeling i DM-hold ved hvert DM

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§ 20

Ved afslutningen af holdturneringen til et DM, tildeles holdene med flest point for dette DM, toppoint til det gennemgående DM-hold.
Pointene fremgår af appendiks B.

21. Deling af point ved lighed mellem hold

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§ 21

Hvis 2 eller flere hold har opnået lige mange point, vil pointene fra de placeringer holdene har spillet sig til, blive lagt sammen og divideret med antallet af hold der står lige. Resultere dette i decimaltal rundes op til nærmeste heltal.

22. Regler for holdopstilling og offentliggørelse

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§ 22

De enkelte holds opstilling skal foreligge senest 5 dage før 1. spilledag i den pågældende afdeling. Holdopstillingen vil tidligst blive offentliggjort 1 time før start.

23. Regler for indskiftning af reservespillere i hold

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§ 23

Hvert hold må stille med en spillende reserve.

Tilmelder et hold en spillende reserve, skal de sammen med tilmelding informere hvilken person der kan foretage beslutninger om indskiftning af reserve. Disse personer kan til en-hver tid informere en dommer om at de ønsker at foretage en udskiftning.

Hvis en reservespiller bliver bragt ind i en runde, tages der højde for den udskiftedes spil-lers resultater op til personens udskiftning. Foretages en udskiftning efter påbegyndelsen af en bane, tæller de afviklede slag fra den udskiftede spiller, samt den indskiftede spillers slag på banen, dog kan holdet modtage et maks. på 7 slag for den givne bane.

En reserve kan godt være til rådighed for flere hold fra samme forening, dog kan reserven kun indskiftes for et af holdene. En udskiftet spiller kan ikke genindtræde.

24. Regler ved manglende fuldtallighed eller udeblivelse af spillere

Specifikke bestemmelser vedr. gennemgående DM-hold

§ 24

Stiller et hold ikke fuldtalligt op til start eller bliver holdet reduceret med en eller flere spil-lere i løbet af en runde/afdeling, træder nedenstående regler i kraft:
Såfremt det manglende spillerfremmøde skyldes obstruktiv og/eller anden usportslig ad-færd fra en eller flere spillere på et hold, vil holdet blive diskvalificeret.
Såfremt spillermanglen skyldes absolut hændeligt forhold og såfremt de spillere på holdet, der ikke er ramt direkte heraf, møder frem og spiller, bevarer holdet sine rettigheder her-under retten til at vinde medaljer, rykke op m.v.
Der noteres 7 slag på de baner, som et ikke-fuldtalligt hold skulle have spillet og som ikke bliver afsluttet af en spiller på holdet.

25. Bestemmelser for private stævner, herunder økonomi og godkendelse

Specifikke bestemmelser vedr. private stævner

§ 25

Datoer for stævner skal tilsendes DMgU i god tid for afholdelsen af disse. Ved internationale stævner skal der ske godkendelse ved DMgU.

Det skal fremgå af indbydelsen til private stævner, såfremt alle startpengene ikke anvendes til præmier og erindringsting. Det skal endvidere fremgå, hvad et eventuelt overskud anven-des til.

DMgU har ret til at gennemse et stævneregnskab.

26. Krav til indbydelser til stævner

Specifikke bestemmelser vedr. private stævner

§ 26

Indbydelsen til stævner skal mindst indeholde følgende punkter:

  1. arrangør
  2. stævneform
  3. spillesteder
  4. stævnedeltagere (hvor mange max. deltagere)
  5. tidsplan
  6. gruppestørrelse (hvor mange der udsendes pr. tavle)
  7. kategorier
  8. turneringsledelse
  9. dommerkollegiet
  10. startgebyr
  11. præmier
  12. tilmelding
  13. indbetaling af startpenge
  14. DMgU´s godkendelse
  15. kontaktperson

27. Regler og pointgivning for stormesterturneringer

DMgU’s stormesterturnering

§ 27

Turneringsudvalget udnævner hvert år 5 stævner/turneringer til stormesterturneringer. Stormesterturneringer udvælges blandt de i henhold til § 3 anmeldte stævner og DM tur-neringer.
Inden udgangen af året offentliggøres dato og sted for det kommende års stormesterturneringer.
Stormesterturneringen kører på tværs af kategorierne. Der gives point på følgende måde:

  • 10 point gives til den samlede nr. 1 blandt samtlige deltagere,
  • 9 points til nr 2
  • 8 points til nr 3 osv.

Hvis to eller flere spillere har samme totale score efter finalerne, får alle implicerede samme antal point. Stormester bliver man, hvis man på de sidste 15 afholdte stormester-turneringer/-stævner scorer 50 point.
For at vedblive med at være stormester skal man konstant på de sidste 15 stormestertur-neringer have mindst 40 point.
Har en spiller været stormester og mistet titlen, skal spilleren generhverve titlen ved at opnå 50 point på de sidste 15 afholdte stormesterturneringer/-stævner.
For stormesterturneringer gives:

  • Ved udnævnelse : diplom
  • Ved 15 turneringer som stormester : bronzenål + diplom
  • Ved 25 turneringer som stormester : sølvnål+ diplom
  • Ved 50 turneringer som stormester : guldnål + diplom

For hver yderligere 25 turneringer (75, 100 o s v) som stormester uddeles: guldnål + diplom.
Kun spillere, der er berettiget til at deltage I DMgU’s mesterskabsarrangementer, kan til-deles point i DMgU’s stormesterturneringer.

Appendiks A

§ 1:
Fra år til år aftaler turneringsudvalget og bestyrelsen alle regler, kategorier m v, efter hvilke DM individuelt i Cup skal afvikles.

§ 2:
Det er turneringsudvalget og bestyrelsen, der fastlægger evt. startgebyr og evt. licensfri-hed.

Appendiks B

Eksempel individuelt:

Til DM-eternit bliver en spiller bedst veteranherre, dette giver ham 75 point til det gen-nemgående DM for veteranherrer (DMgU mesterskab). Spilleren bliver samtidigt 5. bedste herrespiller, på tværs af alle DMgU-kategorier og får dermed 41 point til det gennemgående DM for herrespillere (DIF mesterskab).


Eksempel hold:

Til DM-eternit bruger et hold i elitedivisionen færrest slag i 3 runder og næst færrest slag i 1 runde. Det betyder at de til DM-eternit opnår 75+75+75+65 point = 290 point. Det er flest til DM-eternit og holdet får derfor 75 point til det gennemgående DM.

Turneringsbestemmelserne til download i pdf

Diverse bestemmelser: Straffebestemmelser, dommerbestemmelser, førelse af spillerprotokol

Indledning

Diverse bestemmelser for Dansk Minigolf Union (DMgU).

  • Straffebestemmelser
  • Dommerbestemmelser
  • Førelse af spillerprotokol

Vedtaget af DMgU’s repræsentantskab.

Opdateret med tilkomne ændringer indtil 21. februar 2015

STRAFFEBESTEMMELSER 1-14
1. Introduktion til straffebestemmelser

Straffebestemmelser

§1
I det efterfølgende redegøres for straffebestemmelserne. Disse gælder, hvor der afholdes stævner eller turneringer.

2. Henstilling og advarsel ved overtrædelse af regler

Straffebestemmelser

§2
Brud mod spillereglerne eller de almindeligt gældende sportslige regler vil normalt blive straffet med en ADVARSEL. Ved mindre overtrædelser af ovenstående kan man dog nøjes med at give en HENSTILLING.

3. Markering af kendelse

Straffebestemmelser

§3
Ved VM-, EM-, JEM-, SEM- og Europacup-arrangementer forholdes således:

henstilling gives ved at vise : HVIDT KORT
advarsel gives ved at vise : GULT KORT
diskvalifikation gives ved at vise : RØDT KORT
Endvidere påføres grunden til dette på den pågældende spillers spilleprotokol.

Ved nationale stævner bruges ingen kort, i stedet skrives et H, A eller D på forsiden af
den pågældende spillers spilleprotokol og påfører grunden hertil på bagsiden.

4. Hjælpere

Straffebestemmelser

§4

Hjælpere (som holdledere, trænere og lignende) kan med undtagelse af strafslagsreglerne straffes efter de samme bestemmelser som spillerne.

5. Minimumsstraffe og justeringer

Straffebestemmelser

§5

I det efterfølgende er de nævnte straffe MINDSTE STRAFFE. Hvis straffen er åbenlyst urimelig kan overdommeren dog nedsætte denne.

6. Straffe for usportslig optræden og påklædningsfejl

Straffebestemmelser

§ 6

Straffe ved overtrædelse af almindelige sportslige regler:
A. Usportslig optræden
Alt efter graden af overtrædelsen kan følgende domme idømmes:
1) 1. henstilling
2) 2. henstilling og 1 strafslag
3) 1. advarsel og 2 strafslag
4) 2. advarsel og 5 strafslag og diskvalifikation
5) Diskvalifikation

B. Ikke forskriftsmæssig påklædning
Dom: Bøde, som fastsættes på det ordinære repræsentantskabsmøde.

C. At ryge (gælder også e-cigaretter), medbringe eller indtage alkohol under
en omgang:

Dom: Diskvalifikation og karantæne fastsat af Dommer- og teknisk udvalg (normalt
4 ugers karantæne).

D. At spille trods startforbud og karantæne:
Dom: Diskvalifikation og karantæne fastsat af Dommer- og teknisk udvalg (normalt
8 ugers karantæne).

F. Tilsidesættelse af henvisninger fra
1) En dommer
2) Et medlem af juryen
3) Et medlem af turneringsledelsen
4) En forbundsfunktionær
Dom: Diskvalifikation og karantæne fastsat af Dommer- og teknisk udvalg (normalt
8 ugers karantæne).

G. Ved bevisligt at indføre falske resultater med VILJE
Dom: Diskvalifikation og karantæne fastsat af Dommer- og teknisk udvalg (normalt
3 måneders karantæne).

H. Voldsomme handlinger af enhver art
Dom: Diskvalifikation og karantæne fastsat af Dommer- og teknisk udvalg (normalt
1 års karantæne).

I. Beruset adfærd
Vurderer en dommer, at en spiller udviser beruset adfærd, der er til gene for
medspillere, officials, arrangementet, sporten generelt m.v., skal dommeren
bortvise spilleren fra resten af det pågældende arrangement med henvisning til
beruset adfærd.

Er spilleren ikke enig med dommeren i dennes vurdering af alkoholpåvirkningen,
har spilleren ret til at lade sig teste (alkoholmeter). Viser testen, at spilleren har
en større alkoholpåvirkning end 0,8 promille, diskvalificeres spilleren. Er alkoholpromillen under 0,8 dømmes for usportslig optræden efter straffebestemmelserne.

En spiller, der bortvises hhv diskvalificeres, skal forlade klubområdet. Vedkommende
må således ikke opholde sig hverken på anlæg eller i klubhuset.

7. Diskvalifikationens gyldighed

Straffebestemmelser

§ 7
En straf, der er tildelt en spiller, og som omfatter diskvalifikation, gælder både nationalt og internationalt, hvorfor dette skal offentliggøres i breve nationalt til samtlige klubber og internationalt til WMF.

8. Straffe ved fejl i spilleprotokollen

Straffebestemmelser

§ 8
Straffe for brud på spilleprotokolbestemmelserne

A. Brud mod spilleprotokolbestemmelserne
Medfører følgende straffe:
Dom: Advarsel til alle berørte (spiller såvel som protokolfører) endvidere kan 1 til 10 strafslag tildeles den berørte spiller.

B. Brud på bestemmelserne om protokolførelse
Brud kan opdeles i følgende 4 tilfælde.
Dom: I de nedenfor nævnte 4 tilfælde skal både spilleren og protokolføreren modtage en ADVARSEL, spilleren får desuden de nedenfor nævnte strafslag.

1) Et forkert resultat opdages først når næste baneresultat for den pågældende spiller er indført.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat.

2) Hvis en spiller bevidst undlader at gøre opmærksom på et forkert indført resultat (spillerens skyld skal være uangribeligt bevist).
Dom: 10 strafslag tillægges rundens resultat.

3) At der mangler et baneresultat (dette gælder også, hvis banen ikke er spillet).
Dom: Den pågældende spiller noteres for 7 slag på banen, uanset hvad det rigtige resultat måtte være. 4 strafslag tildeles den, der burde have indført resultatet. Undtaget er dog, hvis det er baneresultatet på den sidste bane der mangler, og hvis spilleprotokollen er afleveret, men endnu ikke underskrevet.

4) Et baneresultat ændres, men uden signatur fra de øvrige spillere i gruppen.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat for den berørte spiller. Hvis det er spilleren selv, der har ændret resultatet, medfører dette diskvalifikation også, selvom rettelsen måtte være korrekt.

9. Yderligere straffe for overtrædelse af spilleregler

Straffebestemmelser

§ 9
Straffe for brud mod spillereglerne: I de i denne § nævnte tilfælde skal der yderligere idømmes de berørte parter en ADVARSEL ud over de straffe, der er anført.

A.
Ulovligt boldskifte eller spil med ikke godkendt bold.
Dom: 7 slag bliver noteret på den pågældende bane.

B.
Hvis bolden ikke sættes i bevægelse med putteren – putteren ikke føres med begge hænder – banen betrædes i strid med reglerne.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat.

C.
Hvis en spiller starter sit spil på en bane før den forrige spiller har spillet denne færdig og forladt denne eller en spiller starter sit spil på en bane før den foran spillende spillegruppe har forladt denne.
Dom: Banen spilles om, men allerede udførte slag tæller.

D.
Hvis en spiller ikke overholder spillerækkefølgen.
Dom: Kun den første spiller, som bryder spillerækkefølgen straffes. Vedkommende får et ekstra slag lagt til sit baneresultat.

E.
Hvis bolden ikke spilles fra startområdet, når dette kræves, eller bolden ikke forsøges spillet forskriftsmæssigt fra startområdet.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat samtidigt fortsættes spillet forskriftsmæssigt fra startområdet, de allerede udførte slag skal tælles med.

F.
Hvis bolden flyttes fra et korrekt udgangspunkt til et forkert.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat og bolden skal placeres på det korrekte udlægspunkt, allerede udførte slag tæller med i resultatet.

G.
Hvis spillet afbrydes inden bolden er i mål.
Dom: 7 slag bliver noteret på den pågældende bane.

H.
Hvis spilleren rører bolden (f.eks. flytter snavs fra denne) uden, at dette kontrolleres af medspillerne.
Dom: 1 strafslag tillægges rundens resultat.

I.
Hvis spilleren med fortsæt øver indflydelse på boldens løb efter udført slag.
Dom: 7 slag bliver noteret på den pågældende bane.

J.

Hvis en anden end den spillende spiller med fortsæt påvirker hans bolds løb efter udført slag.
Dom: 5 strafslag tillægges den pågældende spillers resultat.

K.
Bane springes over: En spillegruppe springer en bane (A) i spillerækkefølgen over og fortsætter spillet på den efterfølgende bane (B).

Situation 1: Fejlen opdages efter et eller flere slag er udført af en eller flere spillere på bane B. Der tilkaldes en dommer, der sikrer, at spillegruppen kan spille bane A Hændelsen skal nævnes i dommerprotokollen. Dommeren sikrer, at gruppen får spillet bane A. Gruppen må evt afvente, at efterfølgende spillegruppe spiller banen færdig. Episoden må ikke medføre, at der ændres rækkefølge på spillegrupperne. Spillegruppen spiller bane A på normal vis, hvorefter den berørte spillegruppe fortsætter til bane B. Alle spillere i spillegruppen skal nu spille bane B. For de spillere, der allerede har udført slag på banen, inden det blev opdaget, at der blev spillet på en forkert bane, gælder, at deres udgangspunkt er de allerede udførte slag (jfr straffebestemmelserne § 9c)

Situation 2: Fejlen opdages først efter, den berørte spillegruppe er nået frem til bane C (eller senere). Alle spillere i den berørte spillegruppe noteres 7 slag på bane A. Dette gælder også i de tilfælde, hvor den efterfølgende spillegruppe ikke er nået frem til bane A.

10. Straffe ved gentagne advarsler

Straffebestemmelser

§ 10
Straffe ved gentagne advarsler

A. Straffe i turneringer under DMgU (Holdturneringen og DM-individuelt)
En advarsel er gældende i et år. Opnår en spiller 2 advarsler indenfor et år tildeles spilleren èn spilledags karantæne, som skal afsones i den efterfølgende afdeling.

B. Straffe i turneringer under DMgU (private stævner og åbne stævner under lokalunionerne)
En advarsel er gældende i et år. Opnår en spiller 2 advarsler indenfor et år tildeles den klub som spilleren repræsenterer en bøde på kr. 100.

C. To advarsler tildelt den samme spiller ved et og samme arrangement medfører automatisk diskvalifikation.

Ved diskvalifikation tager det af DMgU nedsatte Dommer- og Teknisk udvalg stilling til om diskvalifikationen skal have yderligere konsekvenser for den pågældende spiller i form af en karantæne.

11. Straffe for overtrædelse af turneringsbestemmelser

Straffebestemmelser

§ 11
Straftildeling ved overtrædelse af “Påbud og forbud for turnerings- og stævnespiller”.

A. At lave markeringer på eller ved banerne: Er det beviseligt, at spilleren har mærket banen, udelukkes vedkommende for den resterende træningstid.

B. At benytte og/eller at medbringe hjælpemidler: Overtrædes dette, dømmes det som usportslig optræden og straffes herefter.

C. At forlade sin spillegruppe uden tilladelse: Dette kan føre til øjeblikkelig diskvalifikation uden forudgående advarsel.

D. At afbryde sin turneringsdeltagelse uden overdommerens tilladelse: Dette dømmes som usportslig optræden og straffes herefter.

E. At komme for sent uden at have sendt afbud: Vedkommende spiller får 7 slag på hver bane, som tavlen har spillet eller som tavlen har påbegyndt. Spilleren kan blive diskvalificeret såfremt dommeren skønner dette.

F. At forstyrre turneringen også under indspilningstiden/træningen: Såfremt en anden startgruppe ikke har afsluttet deres turnering (f.eks. indledende runder) bedømmes det som usportslig optræden.

G. At komme for sent efter turneringsafbrydelse: Kommer en spiller for sent efter en afbrydelse af turneringen og har spilleren ikke meddelt at vedkommende forlader anlægget, bliver vedkommende diskvalificeret.

H. Spilleafbrydelse fra medbragte elektroniske hjælpemidler – straf: advarsel + 2 strafslag

12. Diskvalifikation af holdspiller

Straffebestemmelser

§ 12
Ved diskvalifikation af en holdspiller skal holdet notere 7 slag for hver bane, denne spiller ikke har færdigspillet.

13. Straffe for øvrige overtrædelser

Straffebestemmelser

§ 13

Andre overtrædelser mod gældende bestemmelser fører mindst til en advarsel. Strengere straffe kan tildeles efter overdommerens skøn.

14. Mindre straffe i specielle tilfælde

Straffebestemmelser

§ 14
En dommer kan i specielle tilfælde give en mindre straf end den fastlagte – f eks over for juniorer, minijuniorer og nybegyndere.

DOMMERBESTEMMELSER 1-9
1. Opførsel og neutralitet for dommere

Dommerbestemmelser

§ 1
Opførsel: Medlemmer af dommerkollegiet skal under udførelsen af deres opgaver optræde absolut neutralt.

2. Sammensætning af dommerkollegiet

Dommerbestemmelser

§ 2
Dommerkollegiet består af en overdommer, min 2 dommere samt i visse tilfælde banedommere.

DM-arrangementer: Dommerkollegiet udpeges af dommerudvalget.

Lokalunioners arrangementer: Dommerkollegiet udpeges af lokalunionen.

Øvrige stævner: Dommerkollegiet udpeges af den arrangerende klub.

I forbindelse med DM-arrangementer er bestyrelsen bemyndiget til at udbetale dommerhonorar eller refundere rimelige transport-/opholdsomkostninger.

3. Ikke-spillende dommere foretrukket ved internationale turneringer

Dommerbestemmelser

§ 3
Ikke-spillende dommere: Det er ønskværdigt men ikke en betingelse, hvis ingen af dommerkollegiet deltager som spiller i turneringen eller stævnet, hvor de fungerer som dommer.

Ved EM eller EC må ingen af dommerkollegiet deltage aktivt i turneringen.

4. Genkendelighed og identifikation af dommere

Dommerbestemmelser

§ 4
Dommeres genkendelighed: Alle dommere skal være let genkendelige, dvs. at disse skal bære dommerarmbind.

Inden starten på et stævne eller en turnering skal navne på medlemmer af dommerkollegiet offentliggøres skriftligt.

5. Kompetencer og ansvar for overdommeren og dommere

Dommerbestemmelser

§ 5
Kompetencer

A. Overdommeren
Overdommeren overvåger hele turneringen inkl. turneringsledelsen. Overdommeren kan gribe ind i forløbet, såfremt han finder dette påkrævet. Overdommeren er samtidig ansvarlig for, at de øvrige dommere udfører deres opgaver forskriftsmæssigt

Inden turneringsstart skal overdommeren indkalde til dommermøde, som ledes af overdommeren.

Overdommeren er ansvarlig for:
1) Opgaver før stævnets eller turneringens start (se §6a-§6h).
2) Afgørelser vedrørende turnerings- eller stævneafbrydelser samt afgørelser vedrørende ændringer i tidsplanen.
3) Overdommeren kan uddelegere arbejde til sine meddommere.

B. ”Menige” medlemmer af dommerkollegiet
En dommer kan træffe alle afgørelser i regel- og ordensspørgsmål, så længe det ikke er overlagt til en anden myndighed.

Dommere er berettiget til at idømme følgende straffe:
1) Henstilling
2) Advarsel
3) Diskvalifikation
4) 1-10 strafslag

C. Ved midlertidigt fravær kan overdommeren udnævne en stedfortræder
Derved bliver overdommeren ikke løst fra sit ansvar.

D. Overdommeren skal sørge for, at der bliver indsat en banedommer, hvis overdommeren finder det nødvendigt.
Det er overdommerens opgave at instruere den pågældende om dennes opgaver.

E. Overdommeren skal efter stævne eller turnering udfylde turneringsprotokollen.

F. Dommerkollegiet
Dommerkollegiet træffer afgørelser vedrørende:
1) Protester mod dommerafgørelser
2) Tildeling af straffe
3) Generelle stævne- eller turneringsafbrydelser. Dommerkollegiet er kun beslutningsdygtigt, hvis det er fuldtalligt

6. Opgaver før stævne- eller turneringsstart

Dommerbestemmelser

Overdommeren har følgende opgaver

A. Overdommeren skal sørge for at anlægget er så rent som muligt
1) Baner og forhindringer skal så vidt muligt være tørre
2) Ligger der vand eller skidt i hullerne, SKAL dette fjernes

B. Forhindringer
1) Overdommeren skal sørge for at alle forhindringer står forskriftsmæssigt
2) Krævede afspærringer skal kontrolleres
3) Rusens højde og tæthed på nettet skal kontrolleres

C. Markeringslinier
Det skal kontrolleres om start-, indlægs- og grænselinier er anbragt forskriftsmæssigt.

D. Mangler
Fastslåede mangler skal straks rettes. I alvorlige tilfælde tilkaldes turneringsledelsen, der skal sørge for, at mangler bliver udbedret.

E. Markeringer anbragt af spillere
De af spillere anbragte markeringer på eller ved banerne skal fjernes.

F. Nummerering
Det skal kontrolleres, om banerne er fortløbende nummereret.

G. Vejrlig
Overdommeren skal ved dårligt vejr tage stilling til om stævnet eller turneringen kan påbegyndes.

H. Opslag
Overdommeren skal kontrollere, om alle foreskrevne opslag er opsat. Følgende opslag skal være tilstede:
1) Dommerkollegiet
2) Startgruppeinddeling
3) Starttider
4) Turneringsledelse
5) Dispensationer

7. Dommernes opgaver under turneringsafviklingen

Dommerbestemmelser

§ 7
Dommernes opgaver under turneringsafviklingen

A. Følgende opgaver varetages af dommerkollegiet
1) Styring af spillet.

B. Det er dommernes opgave
1) At sørge for, at ingen spiller bliver forstyrret.
2) At afsige sine afgørelser på en hurtig og myndig måde for der igennem at undgå forstyrrende diskussioner. Ved tvivlstilfælde eller ved inhabilitet tilkaldes overdommeren.
3) Tilstedeværelse og indgribningspligt: Under et stævne eller en turnering er det ønskværdigt, hvis mindst 2 medlemmer af dommerkollegiet befinder sig på anlægget. Bemærker en dommer uregelmæssigheder, skal vedkommende uden tøven gribe ind. Under VM, EM og EC skal mindst 2 medlemmer af dommerkollegiet befinde sig på anlægget.
4) Korrektion af spilleprotokoller: I tilfælde af korrektion af spilleprotokollen skal det ske jævnfør “Førelse af spilleprotokollen”.
5) Uoverensstemmelser i spillegruppen vedrørende fortolkning af regler: Ved uoverensstemmelse i spillegruppen vedrørende fortolkning af regler, skal hele spillegruppen høres, før en beslutning træffes. Man kan desuden benytte sig af øvrige vidner til at klarlægge situationen.
6) Advarsler og strafslag: Når en dommer har idømt en spiller en henstilling, advarsel og/eller strafslag eller diskvalifikation, skal dette tydeligt føres på forsiden af spilleprotokollen med henholdsvis et “H”, “A” og/eller “S” eller “D”. Grunden til de idømte straffe anføres på bagsiden af spilleprotokollen.
7) Enkelt spillers korte spilleafbrud: Ved tvingende grunde kan det tillades, at en spiller eller spillegruppe afbryder sit spil i en kort periode. Det er et dommerskøn, om der foreligger en tvingende grund. Dommeren kan vælge at lade andre spillegrupper passere den opholdte gruppe eller lade de efterfølgende vente til denne kan genoptage spillet.
8) Rolig turneringsafslutning: En dommer skal være opmærksom på, at også de sidste spillegrupper får mulighed for at afvikle deres spil uforstyrret. Dette er specielt vigtigt ved omspil.

8. Særlige opgaver og bestemmelser ved stævnets start

Dommerbestemmelser

§ 8
Særlige bestemmelser

A. Opgavestart
Overdommeren skal være på anlægget mindst 30 minutter før stævne- eller turneringsstart. Øvrige dommere i dommerkollegiet skal være tilstede ifølge overdommerens anvisninger eller senest inden stævnestart. Overdommeren skal gennemgå anlægget dagen før turneringsstart.

B. Protester
Protester mod idømte straffe skal afgøres snarest og senest lige efter stævnet eller turneringen. Afgørelsen skal træffes af det samlede dommerkollegie.

C. Ophør af opgaver
Dommerkollegiets opgaver slutter tidligst 10 minutter efter turneringens eller stævnets afslutning (sidste mulighed for protester) eller når indgivne protester er behandlet. Overdommeren skal som afslutning på turnering/stævne udfylde turneringsprotokollen.

D. Påklædning
Også ikke-spillende dommere skal være sportsligt påklædt og bære unions- eller klubdragt.

E. Opførsel
Også ikke-spillende dommere skal overholde reglerne for spillerne omkring almindelig opførsel på og ved anlægget.

F. Klager
Klager over en dommers indsats som dommer indsendes til DMgU’s dommer- og teknisk udvalg senest 3 hverdage efter, at forholdet er begået.

Dommerudvalget behandler de indkomne klager. Finder dommerudvalget klagen berettiget og væsentlig, indkaldes den/de pågældende til en ny dommerprøve. Bestås denne dommerprøve ikke, inddrages vedkommendes dommerlicens, indtil en eventuel senere dommerprøve er bestået.

9. Gyldighed og anvendelse af dommerregler

Dommerbestemmelser

§ 9
Reglernes gyldighed: Disse regler har gyldighed ved alle danske stævner og turneringer.

FØRELSE AF SPILLEPROTOKOL 1-14
1. Hvem der må føre spilleprotokollen

Førelse af spilleprotokol

§ 1
Ingen spiller må selv føre sin egen spilleprotokol.

2. Regler for ændringer i spilleprotokollen

Førelse af spilleprotokol

§ 2
Ændringer i spilleprotokollen må kun udføres, hvor der klart er givet tilladelse til det.

3. Protokolfører

Førelse af spilleprotokol

§ 3
Protokolføreren er en udtrukken medspiller, banedommeren eller én af turneringsledelsen eller overdommeren udvalgt. Ved grupper, hvor der er mere end 2 spillere, skriver den sidste spiller for den første, den første skriver for den anden o.s.v.

4. Orientering om indføring af resultat

Førelse af spilleprotokol

§ 4
Før resultatet skrives i protokollen, meddeles resultatet til den spillende part.

5. Øjeblikkelig indføring af spilresultater

Førelse af spilleprotokol

§ 5
Resultatet skal straks efter meddelelsen til den spillende part indføres i spilleprotokollen. Man skal selv kontrollere, at det rigtige resultat er påført på det rigtige sted.

6. Valg af protokolfører i nationale turneringer

Førelse af spilleprotokol

§6
Hvis ikke andet er vedtaget af turneringsledelse eller overdommer, er det ikke tilladt for en spillegruppe at overlade spilleprotokolførelse til en udenforstående.
I nationale turneringer kan en spillegruppe dog selv vælge en spilleprotokolfører, hvis beslutningen er enstemmig.

7. Spillernes ansvar for korrekt protokolførelse

Førelse af spilleprotokol

§7
Enhver spiller har pligt til at kontrollere, at vedkommendes spilleprotokol er rigtigt ført. Dette gælder også, hvis det er en skriver (skriver = person uden for spillegruppen), der fører protokollen.

8. Rettelser i spilleprotokollen

Førelse af spilleprotokol

§8
Fejl i spilleprotokollen skal rettes straks.

9. Krav om enighed om rettelser

Førelse af spilleprotokol

§9
Ved rettelser i spilleprotokollen streges det forkerte resultat ud og det rigtige skrives ved siden af. De berørte spillere i spillegruppen skal med signatur berigtige at rettelsen er korrekt.

10. Gruppens ansvar for enighed ved rettelser

Førelse af spilleprotokol

§10
Spillerne i en spillegruppe må kun rette i spilleprotokollen, såfremt disse er enige om:
a. at der er ført et forkert resultat ind i spilleprotokollen.
b. hvilket resultat, der skal føres ind i stedet. Hvis dette ikke er tilfældet, skal der rettes henvendelse til en dommer.

11. Kollektivt ansvar for korrekt ført protokol

Førelse af spilleprotokol

§11
Grundlæggende er alle spillerne i en spillegruppe ansvarlige for, at gruppens spilleprotokol er rigtigt ført.

12. Ændring af resultat efter spil på efterfølgende bane

Førelse af spilleprotokol

§12
En ændring af resultatet må kun ske efter henvendelse til en dommer, hvis den berørte spiller har spillet den efterfølgende bane. (Se endvidere straffebestemmelser §8.b.1)

13. Behandling ved brud på protokolføringsregler

Førelse af spilleprotokol

§13
Brud på ovenstående regler vil blive behandlet under straffebestemmelserne § 8.

14. Kontrol og bekræftelse af resultater ved omgangens slut

Førelse af spilleprotokol

§14
Efter endt omgang skal alle spillerne i gruppen kontrollere de øvrige resultater og berigtige disse med en underskrift, hvorefter sidste bane forlades.

Oversigt over tilkomne ændringer

19. februar 2005 Fredericia
18. februar 2006 Fredericia
21. februar 2009 Fredericia
23. februar 2013 Fredericia
22. februar 2014 Fredericia
21. februar 2015 Fredericia

Diverse bestemmelserne til download i pdf

Forretningsordener

Forretningsorden: Bestyrelsen i Dansk Minigolf Union

Indledning

Formål

Funktion

Bestyrelsens funktion er at varetage repræsentantskabets interesser i mellem repræsentantskabsmøder.
Bestyrelsen tegner og leder dermed dansk minigolf i dagligdagen, med et fokus på at bevare fortiden og imødekomme fremtidens minigolf. Denne funktion varetages gennem løbende møder i bestyrelsen, samt i tæt dialog med repræsentantskabet, de nedsatte- og de valgte udvalg i Dansk Minigolf Union.

I forlængelse af det tætte samarbejde med unionens nedsatte- og valgte udvalg har bestyrelsen udpeget forskellige repræsentanter, der sidder som kontaktpersoner i de fleste aktive udvalg i unionen, for at lette kommunikationen mellem udvalg og bestyrelse, samt varetage repræsentantskabets interesser på bedst mulig vis.

Afslutningsvist varetager bestyrelsen al officiel kontakt med både Dansk Idræts Forbund (DIF), World Minigolf Federation (WMF) og European Minigolf Federation (EMF), ligesom det er repræsentanter af bestyrelsen, der repræsenterer Dansk Minigolf Union i officielle nationale såvel som internationale henseender.

Bestyrelsens sammensætning

Bestyrelsens kompetencer

Generelt bør bestyrelsesmedlemmer, såvel som udvalgsmedlemmer, være villige til at yde en indsats for andre og være klar på at tage arbejdshandskerne på. Derudover beror valget til en bestyrelsespost i høj grad på den tillid, der vises fra repræsentantskabets side, til at den enkelte kan varetage repræsentantskabet i organisationens daglige ledelse.
Konkret skal kassereren have været medlem af Dansk Minigolf Unions bestyrelse i mindst to år. Dette kan repræsentantskabet dog dispensere fra. Derudover er det væsentligt at medlemmer af bestyrelsen besidder en vis grad af organisatorisk forståelse, samt nærer kendskab til sporten og har en finger på pulsen ift. hvad der rører sig i dansk minigolf. Dette med henblik på løbende udvikling af organisationen, samt at sikre fremtiden for dansk minigolf.

Det findes ønskværdigt, at bestyrelsen er bredt repræsenteret, både ift. klubber og landsdele. Derudover ses det ligeledes ønskværdigt, at bestyrelsen ligeledes er repræsenteret med medlemmer, der repræsenterer både et elite- og bredde perspektiv.

For habilitetsbestemmelser for udvalget henvises til § 28 af Dansk Minigolf Unions love.

Mødevirksomhed

Der skal afholdes minimum seks møder årligt, samt efter behov.

Der forelægger til hvert møde en dagsorden, som udviklingskonsulenten er ansvarlig for. Alle i bestyrelsen, konsulenten, samt medlemsforeninger og lokalunioner kan indsende emner hertil. Hvis medlemsforeninger eller lokalunioner har emner til bestyrelsesmøder fremsendes disse til bestyrelsen@minigolf.dk og konsulent@minigolf.dk senest 14 dage forud for bestyrelsesmøde.

Udviklingskonsulenten udsender 10 dage forud for mødet en reminder om mødet til bestyrelsen med et udkast til dagsorden, hvortil bestyrelsen supplerer med emner hertil. Den endelige dagsorden fremsendes til bestyrelsen senest to dage forud for mødet.

Der udarbejdes et beslutningsreferat for hvert møde, der offentliggøres på www.minigolf.dk senest 10 dage efter mødets afholdelse

Beslutningskompetence

Bestyrelsen tildeles, ved valget til bestyrelsen, beslutningskompetence på vegne af repræsentantskabet.
Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end 50% er til stede. Heraf skal minimum en af de tilstedeværende være formand eller kasserer. Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. I formandens fravær indtræder kassereren i dennes sted.

Forretningorden til download i pdf

Forretningsorden: Turneringsudvalget

Indledning

Turneringsudvalget I Dansk Minigolf Union beskrives i forretningsorden og nedsættes jævnfør § 19 stk. a i love for Dansk Minigolf Union.

Formål

Som bistand til at varetage de opgaver, som påhviler Dansk Minigolf Unions bestyrelse, nedsættes følgende udvalg med formål om at planlægge, udvikle og afholde turneringsrelaterede arrangementer efter Dansk Minigolf Unions interesse. Disse arrangementer kan eksempelvis være Danske Mesterskaber eller kurser i turneringsledelse.

Funktion

Udvalgets funktion er at holde overblik over, samt varetage planlægning og udvikling af unionens sportslige arrangementer. Desuden skal udvalget skabe grobund for fremmelsen af alt turneringsaktivitet i Danmark, blandt andet gennem ajourføring af tuneringskalender og resultatliste.

Afslutningsvist har udvalget ansvar for tilmelding af internationale turneringer afholdt i Danmark til verdensorganisationen, World Minigolf Sport Federation.

Udvalgets sammensætning

Udvalget består af 5 medlemmer, der vælges med 2 medlemmer i lige år og 2 medlemmer i ulige år på det ordinære repræsentantskabsmøde for 2 år ad gangen. Desuden udpeges et medlem af bestyrelsen som udvalgsmedlem. Udvalget kan supplere sig selv med yderligere medlemmer/hjælpere imellem repræsentantskabsmøderne.

Udvalget konstituerer sig selv, dog kan udvalgsmedlemmet fra bestyrelsen ikke side som formand for udvalget.

Udvalgets kompetencer

Af generelle kompetencer bør udvalgsmedlemmer være villige til at yde en indsats for andre og være klar på at tage arbejdshandskerne på.

Af mere konkrete kompetencer er det ønskværdigt at udvalgsmedlemmerne har turneringsforståelse og deltager ved Dansk Minigolf Unions turneringer. Generel god it-forståelse og gode kommunikationsevner vil også kunne bidrage positivt.

Desuden bør udvalget være bredt repræsenteret i forskellige klubber og landsdele.

For habilitetsbestemmelser for udvalget henvises til § 28 af Dansk Minigolf Unions love.

Mødevirksomhed

Der skal afholdes møder fire gange årligt, samt efter behov.

Udvalget skal udfærdige referater, der skal forelægge Dansk Minigolf Unions bestyrelse senest 7 dage efter mødets afvikling.

Beslutningskompetence

Udvalget udarbejder budget for årets arbejde til godkendelse i bestyrelsen.

Herefter har udvalget fuld beslutningskompetence indenfor budget, såfremt grundforudsætningerne herfor overholdes.

I forbindelse med øvrige beslutninger skal turneringsudvalget udarbejde en indstilling til bestyrelsen.

Udvalget har handlingsfrihed under afviklingen af turneringer, hvor udvalget har beslutningskompetence til ændringer af selve turneringen. I forbindelse med beslutninger vedrørende turneringer skal turneringsudvalget udarbejde en indstilling til bestyrelsen, med beskrivelse af beslutningen og motivationen for denne. I forbindelse med placering af sportslige arrangementer skal udvalget indstille hvor, hvornår samt i samarbejde med hvem, arrangementerne kan gennemføres.

Forretningorden til download i pdf

Forretningsorden: Dommer- teknisk udvalg

Indledning

Dommer og teknisk udvalg i Dansk Minigolf Union beskrives i forretningsorden og nedsættes jævnfør § 19 stk. a i love for Dansk Minigolf Union.

Formål

Som bistand til at varetage de opgaver, som påhviler Dansk Minigolf Unions bestyrelse, nedsættes følgende udvalg med formål om at planlægge, udvikle og afholde dommer og teknisk relaterede arrangementer efter Dansk Minigolf Unions interesse.

Funktion

Udvalgets funktion er at holde overblik over, samt varetage alle aspekter omkring dommere og tekniske inspektioner og arrangementer. Disse arrangementer kan eksempelvis være dommeruddannelse, dommerbemanding til unionens arrangementer, tekniske inspektioner og rapporteringer til unionen og internationale samarbejdspartnere. Afslutningsvist har udvalget også til opgave at vedligeholde unionens spillebestemmelser.

Udvalgets sammensætning

Udvalget består af 2 personer valgt på unionens repræsentantskabsmøde, 1 i lige år og 1 i ulige år. Begge vælges for en to årig periode.

Udvalgets kompetencer

Af generelle kompetencer bør udvalgsmedlemmer være villige til at yde en indsats for andre og være klar på at tage arbejdshandskerne på.

Af mere konkrete kompetencer er det ønskværdigt at udvalgsmedlemmerne har turneringsforståelse og deltager ved Dansk Minigolf Unions turneringer. Generelt bør udvalgsmedlemmerne have stort indblik i spillebestemmelserne samt være uddannede dommere.

For habilitetsbestemmelser for udvalget henvises til § 28 af Dansk Minigolf Unions love.

Mødevirksomhed

Der skal afholdes møder fire gange årligt, samt efter behov.
Udvalget skal udfærdige referater, der skal forelægge Dansk Minigolf Unions bestyrelse senest 7 dage efter mødets afvikling.

Beslutningskompetence

Udvalget udarbejder budget for årets arbejde til godkendelse i bestyrelsen.

Herefter har udvalget fuld beslutningskompetence indenfor budget, såfremt grundforudsætningerne herfor overholdes.

I forbindelse med øvrige beslutninger skal dommer og teknisk udvalg udarbejde en indstilling til bestyrelsen.

Forretningorden til download i pdf

Forretningsorden: Eliteudvalg

Indledning

Eliteudvalget I Dansk Minigolf Union beskrives i forretningsorden og nedsættes jævnfør § 19 stk. a i love for Dansk Minigolf Union.

Formål

Som bistand til at varetage de opgaver, som påhviler Dansk Minigolf Unions bestyrelse, nedsættes følgende udvalg med formål om at planlægge, udvikle og afholde landsholdsrelaterede arrangementer efter Dansk Minigolf Unions interesse. Disse arrangementer kan eksempelvis være landsholdssamlinger, deltagelse i internationale mesterskaber og spillerudvikling.

Funktion

Udvalgets funktion er at holde overblik over, samt varetage alle aspekter omkring unionens landshold. Herunder bruttotrup, landsholdssamlinger, spillerudvikling i bruttotruppen, støttefunktioner omkring landsholdsrejser, holdleder udvikling og andet.

Udvalgets sammensætning

Udvalget består af landstrænere (indtil 3), 1 bestyrelses repræsentant samt øvrige medlemmer der tilknyttes udvalget. Landstrænere og bestyrelsesmedlemmer udpeges af bestyrelsen. Udvalget kan supplere sig selv med yderligere medlemmer/hjælpere.

Udvalget konstituerer sig selv (godkendelse i bestyrelsen), dog er udvalgsmedlemmet fra bestyrelsen formand for udvalget.

Udvalgets kompetencer

Af generelle kompetencer bør udvalgsmedlemmer være villige til at yde en indsats for andre og være klar på at tage arbejdshandskerne på.

Af mere konkrete kompetencer er det ønskværdigt at udvalgsmedlemmerne har turneringsforståelse og deltager ved Dansk Minigolf Unions turneringer. Generelt bør udvalgsmedlemmer der har med det spiltekniske at gøre have en dybere spilforståelse.

For habilitetsbestemmelser for udvalget henvises til § 28 af Dansk Minigolf Unions love.

Mødevirksomhed

Der skal afholdes møder fire gange årligt, samt efter behov.

Udvalget skal udfærdige referater, der skal forelægges Dansk Minigolf Unions bestyrelse senest 7 dage efter mødets afvikling.

Beslutningskompetence

Udvalget udarbejder budget for årets arbejde til godkendelse i bestyrelsen. Budgettet skal afspejle de retningslinjer for landshold der er defineret af bestyrelsen.

Herefter har udvalget fuld beslutningskompetence indenfor budget, såfremt grundforudsætningerne herfor overholdes. Med grundforudsætninger menes eksempelvis antallet af spillere, samlinger m.v.

I forbindelse med øvrige beslutninger skal eliteudvalget udarbejde en indstilling til bestyrelsen.

Forretningorden til download i pdf

Forretningsorden: Appeludvalg

Indledning

Appeludvalget i Dansk Minigolf Union beskrives i forretningsorden jævnfør § 16 i love for Dansk Minigolf Union.

Formål

Appeludvalgets opgaver er som DMgU’s højeste dømmende instans:

  • a. at behandle og afgøre alle sager, der vedrører forståelse, efterlevelse eller administration af DMgU’s love, regler, reglementer, bestemmelser m.v. om usportslig eller usømmelig adfærd.
  • b. at træffe afgørelse i sager vedrørende bestyrelsens fortolkning af DMgU’s love og bestemmelser, dog kun hvis der indgives klage herom.
  • c. at tilbyde mægling (mediation) i sager som egner sig dertil og hvor begge parter accepterer denne mægling.

Funktion

Efter en sags modtagelse afgør formanden eller den stedfortrædende formand i sagen, hvor mange medlemmer af appeludvalget, der skal deltage i sagens behandling. Dog skal der deltage mindst tre medlemmer. Herudover bistås appeludvalget af mindst én af de valgte rådgivere med idrætslig indsigt, hvorom beslutning tilsvarende træffes af formanden eller den stedfortrædende formand i sagen.

Klageberettigede er DMgU, DMgU’s medlemsforeninger, lokalunioner eller medlemmer af DMgU’s medlemsforeninger.

Enhver sag skal være behandlet af DMgU’s bestyrelse, inden sagen kan indankes for appeludvalget til behandling.

Appeludvalget kan afvise behandling af en sag, der efter DMgU’s love og bestemmelser forudsættes at være endelig afgjort ved den afgørelse, der er truffet i en tidligere instans, eller som bør afgøres udenfor appeludvalget. Appeludvalget kan endvidere afvise behandling af en sag, hvor udvalget skal fungere som voldgiftsret og afgøre tvistigheder mellem DMgU, lokalunioner og medlemsforeninger. Sager af denne karakter henvises til ’Idrættens Voldgift’ i Danmarks Idræts-Forbund.

Indbringelse for appeludvalget skal ske inden 4 uger efter, at forholdet er begået eller parten er blevet bekendt med den afgørelse, der klages over.

Appeludvalgets møder er offentlige, medmindre udvalget selv, eller efter begæring fra én af parterne, måtte beslutte, at mødet skal foregå for lukkede døre. Såfremt behandlingen foregår for åbne døre, kan udvalget træffe beslutning om referatforbud og/eller navneforbud.

I enhver sag skal parterne have lejlighed til mundtligt at fremkomme med bemærkninger til sagens behandling, forinden udvalget træffer sin afgørelse. Såfremt appeludvalget mener, at sagen kan afgøres på de skriftlige grundlag, kan dette ske, hvis parterne ikke modsætter sig skriftlig behandling. Alle afgørelser skal være begrundede og skal underskrives af de tilstedeværende medlemmer af appeludvalget.

Afgørelser, der er truffet af appeludvalget, kan indbringes for DIF’s appeludvalg inden for 4 uger efter, at parterne er gjort bekendt med afgørelsen. Parterne skal i forbindelse med afgørelsen gøres opmærksom på ankemuligheden. Anke til DIF’s appeludvalg har ikke opsættende virkning. Appeludvalget kan dog beslutte, at en sags anke til DIF’s appeludvalg har opsættende virkning. Såfremt afgørelsen ikke er indanket til DIF’s appeludvalg, betragtes afgørelsen som endelig.

Under ganske særlige omstændigheder kan appeludvalget genoptage behandlingen af en tidligere afgjort sag, såfremt der fremkommer nye oplysninger i sagen af væsentlig betydning.

Udvalgets sammensætning

Appeludvalget vælges af repræsentantskabet. Der vælges mindst tre og højst fem medlemmer, der alle skal have erfaring med juridisk sagsbehandling. Medlemmerne vælges efter tur for tre år ad gangen.

Foruden de ovenfor nævnte medlemmer vælges fire rådgivere med særlig idrætsligindsigt, der kan bistå appeludvalget ved sagens behandling. Rådgiverne vælges efter tur for to år ad gangen – to vælges på lige år, to vælges på ulige år. Rådgiverne har ikke stemmeret i forbindelse med sagens afgørelse. Rådgiverne må ikke være medlem af samme forening og ej heller af unionens bestyrelse.

Appeludvalget vælger selv sin formand og en eller flere stedfortrædende formænd.

Udvalgets kompetencer

Jævnfør ovenstående skal alle medlemmer af appeludvalget have erfaring med juridisk sagsbehandling. Derudover er det et krav at de fire rådgivere har indgående idrætslig indsigt, således de kan bistå appeludvalget med relevant idrætslig indsigt.

Mødevirksomhed

Appeludvalgets mødevirksomhed afgøres af indkomne sager, og vil derfor være efter behov. Møderne indkaldes af formanden for appeludvalget

Beslutningskompetence

Afgørelser i appeludvalget træffes ved simpelt flertal. Ved stemmelighed er formandens eller den stedfortrædende formands stemme afgørende. Udvalget er beslutningsdygtigt, når minimum 2 medlemmer af udvalget deltager i afstemningen.

Forretningorden til download i pdf

Organisationens love, regler og bestemmelser

Love for Dansk Minigolf Union

Indledning

Love for Dansk Minigolf Union (DMgU).

Vedtaget af DMgU’s repræsentantskab.

Opdateret med tilkomne ændringer indtil 25. februar 2017

1. Organisationens navn og medlemskab

DMgU’s navn og formål

§1
Organisationens navn er Dansk Minigolf Union (DMgU).

DMgU er stiftet den 11. april 1954.

DMgU er medlem af Danmarks Idræts-Forbund (DIF), World Minigolf Federation (WMF) og European Minigolf Federation (EMF).

DMgU’s hjemsted er unionens kontoradresse, der til enhver tid vil fremgå af unionens website – www.minigolf.dk.

2. Formål

DMgU’s navn og formål

§2
Unionens formål er at virke for minigolfsportens trivsel og udbredelse i Danmark ved at

  • samle og centralisere danske minigolfforeninger og lokalunioner
  • repræsentere DMgU i alle internationale anliggender
  • varetage og fremme medlemmernes og spillets interesser
  • arrangere Danske Mesterskaber i Minigolf og landskampe

3. Amatørdefinition

Amatørbestemmelser

§3
Definition: Amatør er den, der i sin fritid dyrker minigolf som sport.

4. Optagelsesregler

Optagelse i DMgU

§4
Som medlem af DMgU kan optages enhver forening og lokalunion, der dyrker minigolf som sport.

Begæring om optagelse ledsaget af et eksemplar af foreningens love samt fortegnelse over bestyrelsens medlemmer, indsendes elektronisk til unionens formand på adressen formand@minigolf.dk eller direkte til formandens private adresse.

Nyoptagne foreninger er kontingentfri i optagelsesåret.

5. Medlemsforpligtelser

Medlemsforpligtelser

§5
Unionens medlemmer er forpligtet til:

a.
At holde DMgU underrettet om foreningens eller lokalunionens ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger ved at fremsende invitation til generalforsamlinger med angivelse af dato for afholdelse, sted og dagsorden. Underretning fremsendes til formand@minigolf.dk eller direkte til formandens private adresse samtidigt med, at indkaldelsen udsendes til medlemmerne. Generalforsamlingsreferater, reviderede vedtægter/love samt oversigt over samtlige bestyrelses-medlemmer fremsendes efter hver generalforsamling til formand@minigolf.dk eller direkte til formandens private adresse samtidigt med referatet udsendes til medlemmerne. DMgU har ret til at sende 2 repræsentanter med taleret til foreningens / lokalunionens generalforsamlinger.

b.
At være DMgU og lokalunion behjælpelig med tilvejebringelse af oplysninger, der forlanges til varetagelse af unionens opgaver.

c.
Ufortøvet at meddele et medlem, hvis DMgU har indbudt vedkommende til at deltage i en turnering. En forening kan ikke nægte et medlem at starte for DMgU.

d.
Ingen minigolfspiller kan repræsentere en ny forening, før vedkommende har betalt sin kontingentrestance til den forening, vedkommende forlader.

e.
Foreninger, hvis spillere har givet tilsagn om at deltage i et unions- eller foreningsarrangement og som ikke inden tilmeldingsfristens udløb melder fra til arrangementet, er pligtige til at betale startpenge for disse spillere, såfremt anmodning herom bliver fremsendt.

f.
At indsende rettidige medlemsregistreringer til Danmarks Idræts-Forbund (DIF) i henhold til de til enhver tid gældende regler herfor. Manglende indsendelse af medlemstal til DIF medfører tab af samtlige medlemsrettigheder (såvel organisatoriske som sportslige rettigheder), indtil forholdet er bragt i orden. Møderet til repræsentantskabsmøder bibeholdes dog uden taleret.

g.
At underkaste sig DIF’s og DMgU’s til enhver tid gældende love samt alle i henhold hertil af organisationerne og deres organer trufne beslutninger.

6. Udmeldelsesprocedure

Udmeldelse af DMgU

§6
Foreninger kan udmelde sig af DMgU til hvert års 1. januar.

Udmeldelsen skal være skriftlig og med mindst 3 ugers varsel og skal sendes elektronisk til formand@minigolf.dk eller direkte til formandens private adresse.

7. Kontingent og gebyrer

Kontingent til DMgU

§7
Årskontingentet, spillerlicens og gebyrer fastsættes hvert år af repræsentantskabet.

Har en forening restancer til DMgU ved starten af et repræsentantskabsmøde, medfører det tab af samtlige medlemsrettigheder (såvel organisatoriske som sportslige rettigheder), indtil forholdet er bragt i orden. Dog bibeholdes både møde- og taleret på generalforsamlinger.

8. Spillerlicensregler

Spillerlicens

§8
Alle foreningens medlemmer har en spillerlicens. Spillerlicensen gør medlemmet spilleberettiget til samtlige turneringer m.v. afholdt i WMF-regi herunder samtlige danske turneringer. Udstedte spillerlicenser udløber 30 dage efter indmeldelsesfristen for medlemsregistreringer til DIF. Samtidigt med indrapportering af medlemmer til DIF indsendes en oversigt over aktuelle medlemmer til medlemsregistrering@minigolf.dk.

Der er udarbejdet en vejledning ”Spillerlicenser”, der beskriver proceduren omkring indrapportering af medlemsregistreringer til DMgU. Vejledningen kan downloades fra unionens hjemmeside www.minigolf.dk. Vejledningen er ikke lavet endnu. Der bliver formentlig tale om et regneark, hvor oplysningerne indtastes.

Licensen er spillerens personlige ejendom og kan kun inddrages af DMgU’s bestyrelse under særlige omstændigheder. En beslutning om inddragelse kan ankes til DMgU’s Appeludvalg og efterfølgende til DIF’s appeludvalg jfr § 16 i DMgU’s love.

9. Organisatorisk struktur

DMgU’s organisation

§9
Dansk Minigolf Union er organiseret i lokale unioner og deres foreninger. Lokalunionernes område fastsættes af bestyrelsen under ansvar over for repræsentantskabet. DMgU´s love og reglementer er gældende for lokalunionerne og deres foreninger. Optagelse i DMgU finder sted i henhold til DMgU´s love § 4.

DMgU´s anliggender varetages af repræsentantskabet, bestyrelsen, Appeludvalget, lokalunionerne, samt de i henhold til § 19 nedsatte udvalg.

Unionens medlemmer er forpligtet til at underkaste sig DMgU og WMF´s love, reglementer, spilleregler samt alle i henhold hertil trufne bestemmelser.

10. Repræsentantskabets rolle og ansvar

DMgU’s repræsentantskab

§10a
Repræsentantskabet er DMgU´s højeste myndighed og kun det kan vedtage ændringer i DMgU´s love, reglementer og spilleregler.

Repræsentantskabet består afMed følgende antal stemmer
Bestyrelsens medlemmer1 stemme hver
1 repræsentant pr lokalunion1 stemme hver
0 – 25 indberettede medlemmer1 stemme
26 – 75 indberettede medlemmer2 stemmer i alt
76 – 150 indberettede medlemmer3 stemmer i alt
151 (plus) indberettede medlemmer4 stemmer i alt

Stemmeret kan kun udøves ved personligt fremmøde. Der er maksimalt en stemme pr. person.

Rettidige indberettede medlemmer, til Danmarks Idræts-Forbund i repræsentantskabsmødeåret for godkendte foreninger, opgjort pr. 31. december året før, danner grundlag for stemmetallet. Foreningsrepræsentanterne skal være medlem af de foreninger for hvilke, de giver møde.

Lokalunionsrepræsentanter og medlemmer af DMgU´s bestyrelse kan ikke møde som foreningsrepræsentanter.

Alle medlemmer af foreninger under DMgU har ret til med taleret, men uden stemmeret, at deltage i DMgU´s repræsentantskabsmøder. Desuden kan DMgU´s bestyrelse invitere andre personer til at overvære repræsentantskabsmødet.

Det ordinære repræsentantskabsmøde afholdes en lørdag i marts måned.

Det ordinære repræsentantskabsmøde indkaldes med 6 ugers skriftlig varsel.

Afgørelser på repræsentantskabsmødet træffes med simpelt flertal, dog kræves der til lovændringer 2/3-majoritet af de afgivne stemmer. Dirigenten bestemmer afstemningsmåden. Ved personvalg, hvor der er mere end en kandidat til en post, skal der dog være skriftlig afstemning. Ligeledes skal der foretages skriftlig afstemning, såfremt 2 stemmeberettigede repræsentanter forlanger dette. I tilfælde af stemmelighed skal dirigenten foranstalte ny afstemning. Såfremt der herefter er stemmelighed, er forslaget bortfaldet.

§10b
For følgende områder gælder at enhver beslutningskompetence håndteres af DMgU’s bestyrelse:

  • Ethvert sportsligt spørgsmål, herunder turneringsbestemmelser
  • Ethvert spillemæssigt spørgsmål, herunder spilleregler
  • Ethvert sportsligt elite spørgsmål, herunder landshold

11. Forberedelse til repræsentantskabsmøde

DMgU’s repræsentantskab

§11
Den specificerede dagsorden, indkomne forslag, formandens beretning og beretning fra udvalgene samt det reviderede regnskab for det forløbne regnskabsår 1. januar til 31. december skal være lokalunionerne og foreningerne i hænde senest 10 dage før repræsentantskabsmødet.

12. Dagsorden for repræsentantskabsmødet

Dagsorden for det ordinære repræsentantskabsmøde

§12
Bestyrelsen fastlægger en dagsorden, der som minimum skal have følgende indhold:

Valg af dirigent.

  • Valg af referent.
  • Mandaternes prøvelse.
  • Formandens beretning.
  • Kassereren fremlægger det reviderede regnskab.
  • Appeludvalgets beretning.
  • Udvalgenes beretning: a. Turneringsudvalget. b. Dommer- og teknisk udvalg c. Eliteudvalg d. Øvrige udvalg, som bestyrelsen har bedt aflægge en beretning.
  • Behandling af indkomne forslag.
  • Behandling af politikkatalog.
  • Valg af bestyrelse ifølge lovene.
  • Valg af Appeludvalg ifølge lovene.
  • Valg af revisionsfirma.
  • Valg af øvrige stående udvalg ifølge lovene.
  • Fastsættelse af kontingent, spillelicens og gebyrer.
  • Behandling af budget.
  • Eventuelt. Referenten udarbejder referat fra repræsentantskabsmødet.

Referatet offentliggøres senest 4 uger efter mødets afholdelse. Referatet underskrives af referenten og dirigenten inden offentliggørelse.

Referatet offentliggøres på www.minigolf.dk. Indsigelser mod referatet skal være formanden i hænde senest 14 dage efter referatets offentliggørelse.

13. Indsendelse af forslag

Forslag til det ordinære repræsentantskabsmøde

§13
Forslag, der ønskes behandlet på det ordinære repræsentantskabsmøde, indsendes til DMgU´s bestyrelse senest 4 uger før repræsentantskabsmødets afholdelse.

14. Ekstraordinært repræsentantskabsmøde

Ekstraordinært repræsentantskabsmøde

§14
Repræsentantskabet kan indkaldes ekstraordinært, såfremt bestyrelsen eller 1/4 af de under DMgU stående medlemsforeninger skriftligt begærer dette med opgivelse af forhandlingsemne.

Bestyrelsen skal i sidstnævnte tilfælde indkalde til møde med 3 ugers varsel, senest 14 dage efter begæringens modtagelse.

På det ekstraordinære repræsentantskabsmøde vil foreningerne have samme stemmetal som ved det seneste afholdte repræsentantskabsmøde. Foreninger, der ikke var medlem af DMgU ved det seneste afholdte repræsentantskabsmøde, tildeles 1 stemme på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

På et ekstraordinært repræsentantskabsmøde begæret af DMgU’s medlemsforeninger, skal mindst 75 % af underskriverne (i stemmetal) være til stede, for at mødet har gyldighed.

15. Bestyrelsens sammensætning og valg

DMgU’s bestyrelse

§15
Bestyrelsen består af formand, næstformand, kasserer, og 2 bestyrelsesmedlemmer

Bestyrelsen vælges for en periode på to år ad gangen. Formand og kasserer vælges på repræsentantskabet direkte til deres respektive poster. Øvrige bestyrelsesmedlemmer vælges uden poster til bestyrelsen. Efterfølgende konstituerer bestyrelsen sig selv.

Formand og 2 bestyrelsesmedlemmer vælges på lige årstal. Kasserer og 1 bestyrelsesmedlem vælges på ulige årstal. Kassereren skal have været medlem af DMgU´s bestyrelse i mindst to år. Repræsentantskabet kan dispensere herfra. Opstilling til tillidsposter skal være skriftligt.

Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end 50% er til stede. Heraf skal minimum en af de tilstedeværende være formand eller kasserer.

Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. I formandens fravær indtræder kassereren i dennes sted.

Senest 10 dage efter hvert bestyrelsesmøde offentliggøres referat på www.minigolf.dk.

Bestyrelsen kan indkalde medlemmer af de i § 19 nedsatte udvalg. Bestyrelsen afgør deres beføjelser.

Bestyrelsen er Dansk Minigolf Unions daglige ledelse.

Der skal foreligge ansvarsfordeling og forretningsorden for bestyrelsens arbejde.

16. Appeludvalgets rolle og sammensætning

DMgU’s Appeludvalg

§16
Appeludvalget vælges af repræsentantskabet. Der vælges mindst tre og højst fem medlemmer, der alle skal have erfaring med juridisk sagsbehandling. Medlemmerne vælges efter tur for tre år ad gangen.

Foruden de ovenfor nævnte medlemmer vælges fire rådgivere med særlig idrætslig indsigt, der kan bistå appeludvalget ved sagens behandling. Rådgiverne vælges efter tur for to år ad gangen – to vælges på lige år, to vælges på ulige år. Rådgiverne har ikke stemmeret i forbindelse med sagens afgørelse. Rådgiverne må ikke være medlem af samme forening og ej heller af unionens bestyrelse.

Appeludvalget vælger selv sin formand og en eller flere stedfortrædende formænd.

Efter en sags modtagelse afgør formanden eller den stedfortrædende formand i sagen, hvor mange medlemmer af appeludvalget, der skal deltage i sagens behandling. Dog skal der deltage mindst tre medlemmer. Herudover bistås appeludvalget af mindst én af de valgte rådgivere med idrætslig indsigt, hvorom beslutning tilsvarende træffes af formanden eller den stedfortrædende formand i sagen.

Appeludvalget træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens eller den stedfortrædende formands stemme afgørende.

Appeludvalgets opgaver er som DMgU’s højeste dømmende instans:

  • a. at behandle og afgøre alle sager, der vedrører forståelse, efterlevelse eller administration af DMgU’s love, regler, reglementer, bestemmelser m.v. om usportslig eller usømmelig adfærd.
  • b. at træffe afgørelse i sager vedrørende bestyrelsens fortolkning af DMgU’s love og bestemmelser, dog kun hvis der indgives klage herom.
  • c. at tilbyde mægling (mediation) i sager som egner sig dertil og hvor begge parter accepterer denne mægling.

Klageberettigede er DMgU, DMgU’s medlemsforeninger, lokalunioner eller medlemmer af DMgU’s medlemsforeninger.

Enhver sag skal være behandlet af DMgU’s bestyrelse, inden sagen kan indankes for Appeludvalget til behandling. Sagen skal være modtaget hos bestyrelsen senest på 28. dagen efter, at forholdet er begået. Bestyrelsen skal senest på 28. dagen for modtagelsen af en sag lade en afgørelse komme til parternes viden.

Appeludvalget kan afvise behandling af en sag, der efter DMgU’s love og bestemmelser forudsættes at være endelig afgjort ved den afgørelse, der er truffet i en tidligere instans, eller som bør afgøres uden for Appeludvalget. Appeludvalget kan endvidere afvise behandling af en sag, hvor udvalget skal fungere som voldgiftsret og afgøre tvistigheder mellem DMgU, lokalunioner og medlemsforeninger. Sager af denne karakter henvises til ’Idrættens Voldgift’ i Danmarks Idræts-Forbund.

Indbringelse for Appeludvalget skal ske inden 28 dage efter, at forholdet er begået eller parten er blevet bekendt med den afgørelse, der klages over.

Appeludvalgets møder er offentlige, med mindre udvalget selv eller efter begæring fra én af parterne måtte beslutte, at mødet skal foregå for lukkede døre. Såfremt behandlingen foregår for åbne døre, kan udvalget træffe beslutning om referatforbud og/eller navneforbud. Møderne indkaldes af formanden for Appeludvalget og afgørelser træffes ved simpelt flertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. Udvalget er beslutningsdygtigt, når minimum 2 medlemmer af udvalget deltager i afstemningen.

I enhver sag skal parterne have lejlighed til mundtligt at fremkomme med bemærkninger til sagens behandling, forinden udvalget træffer sin afgørelse. Såfremt Appeludvalget mener, at sagen kan afgøres på de skriftlige grundlag, kan dette ske, hvis parterne ikke modsætter sig skriftlig behandling. Alle afgørelser skal være begrundede og skal underskrives af de tilstedeværende medlemmer af Appeludvalget.

Afgørelser, der er truffet af Appeludvalget, kan indbringes for DIF’s Appeludvalg inden for 28 dage efter, at parterne er gjort bekendt med afgørelsen. Parterne skal i forbindelse med afgørelsen gøres opmærksom på ankemuligheden. Anke til DIF’s Appeludvalg har ikke opsættende virkning. Appeludvalget kan dog beslutte, at en sags anke til DIF’s Appeludvalg har opsættende virkning. Såfremt afgørelsen ikke er indanket til DIF’s Appeludvalg, betragtes afgørelsen som endelig.

Under ganske særlige omstændigheder kan Appeludvalget genoptage behandlingen af en tidligere afgjort sag, såfremt der fremkommer nye oplysninger i sagen af væsentlig betydning.

Udvalget fastsætter i øvrigt selv sin forretningsorden.

17. Valg af revisor

Valg af revisor

§17
I forbindelse med repræsentantskabets dagsorden ”Valg af revisionsfirma” skal det valgte firma være enten et Registreret og/eller Statsautoriseret revisionsfirma.

Bestyrelsen indstiller et revisionsfirma, eller en organisation til at foretage valget af revisionsfirma, til valg på repræsentantskabt.

Underkender repræsentantskabet det indstillede revisionsfirma eller organisation, påhviler det den nyvalgte bestyrelse inden 2 måneder efter repræsentantskabsmødet at finde et revisionsfirma, som kan godkendes af medlemmerne.

I forbindelse med denne procedure kan afstemning via mail accepteres.

18. Lokalunionernes struktur og styring

DMgU’s lokalunioner

§18
Lokalunionernes anliggender varetages af deres repræsentantskaber og unionsledelse.

Lokalunionernes love og vedtægter skal være i overensstemmelse med DMgU´s love og vedtægter samt bære følgende påtegnelse: “Nærværende love er i nøje overensstemmelse med DMgU´s love og vedtægter, godkendt og påtegnet af denne”. Lovene skal, før de er gyldige, være underskrevet af DMgU´s bestyrelse.

To eksemplarer af lovene afgives til DMgU – et til unionens arkiv og et til formanden.

Dato for lokalunionernes repræsentantskabsmøde oplyses DMgU´s bestyrelse efter lokalunionernes normale indkaldelsesregler.

DMgU´s bestyrelse har ret til at lade sig repræsentere ved lokalunionernes ordinære og ekstraordinære repræsentantskabsmøder og har på disse taleret men ikke stemmeret.

Lokalunionerne skal under ansvar over for DMgU varetage DMgU´s interesser inden for de områder, de spænder over. DMgU´s bestyrelse kan, hvor det skønnes nødvendigt, skride ind over for lokalunionernes administrationsområde.

19. Udvalgenes roller og ansvar

DMgU’s udvalg m.m.

§19
Som bistand til at varetage de opgaver, som påhviler DMgU´s bestyrelse, nedsættes følgende udvalg:

a. Turneringsudvalg
Udvalget består af 5 medlemmer, en repræsentant fra bestyrelsen, samt 4 medlemmer der vælges 2 medlemmer i lige år og 2 medlemmer i ulige år på det ordinære repræsentantskabsmøde for 2 år ad gangen.

Udvalget konstituerer sig med formand. Udvalget kan supplere sig selv med yderligere medlemmer/hjælpere imellem repræsentantskabsmøderne.

Udvalgets opgaver er at varetage planlægningen m.v. af unionens sportslige ar rangementer samt føre statistik med de opnåede resultater m.v..

Turneringsudvalget udarbejder en indstilling til bestyrelsen med beskrivelse af hvor, hvornår samt i samarbejde med hvem unionens sportslige arrangementer kan gennemføres.

Inden turneringsplanen offentliggøres skal den have bestyrelsens godkendelse. Bestyrelsen kan kræve/ diktere ændringer i indstillingen.

b. Dommer- og teknisk udvalg
Udvalget består af 2 medlemmer. Medlemmerne vælges med 1 medlem i lige år Og 1 medlem i ulige år på repræsentantskabsmødet. Udvalgsmedlemmerne vælges for en periode på to år ad gangen. Udvalgets opgaver er at:

  • udvælge dommere til stævner og turneringer.
  • uddanne dommere
  • føre statistik med afgivne domme.
  • vedligeholde regler for banernes tekniske standard.
  • foretage indstillinger til bestyrelsen angående idømmelse af bod til klubberne som følge af for dårlig standard på baner.
  • idømme karantæne (varighed) for domme, der medfører karantæne i strafbestemmelserne.

Udvalgene konstituerer sig selv. Udvalgene skal udfærdige referater. Referaterne sendes til DMgU’s bestyrelse.

Følgende udvalg bliver udpeget af bestyrelsen:

c. Eliteudvalg
Udvalget består af den/de til enhver tid værende landstræner(e), der er udpeget bestyrelsen, en repræsentant fra bestyrelsen (formand for udvalget) samt øvrige medlemmer udpeget af bestyrelsen.

Eliteudvalgets arbejde består i:

  • at udarbejde budget for de enkelte landshold
  • at samarbejde omkring etablering af fællessamlinger
  • at fungere som sparringsplatform for diverse spørgsmål omkring landsholdene
  • at afholde møder med spillerne i landstrænernes respektive bruttotrupper

For samtlige landstrænere er der udarbejdet en jobbeskrivelse.

20. Økonomiske bestemmelser

DMgU’s økonomi

§20
DMgU´s midler anvendes af unionen efter retningslinier vedtaget af repræsentantskabet og bestyrelsen til fremme af DMgU’s mål og politikker.

DMgU’s midler skal primært være anbragt i anerkendt bank / sparekasse.

DMgU’s værdipapirer skal placeres i værdidepot tilhørende DMgU.

DMgU’s midler må kun i absolut minimalt omfang investeres i aktier (rentehensyn).

DMgU’s midler må ikke anvendes til nogen form for spekulation i værdipapirer, valuta eller andet.

DMgU’s bestyrelse skal sikre, at der foreligger retningslinier for afholdelse af udgifter.

DMgU’s bestyrelse træffer beslutninger om, hvorledes den daglige administration af unionens økonomi skal foregå.

21. Tilhørsforhold til andre forbund

DMgU’s tilhørsforhold til andre forbund

§21
DMgU er medlem af Danmarks Idræts-Forbund (DIF), World Minigolfsport Federation (WMF) samt European Minigolfsport Federation (EMF) og er underlagt de til enhver tid gældende love, regler og regulativer herunder DIF’s miljøkodeks.

22. Dopingbestemmelser

Bestemmelser vedr doping

§22
DIF’s regler vedr dopingkontrol er gældende for alle spillere, trænere, holdledere m v i samtlige DMgU’s medlemsforeninger.

Alle spillere i én af DMgU’s medlemsforeninger skal til enhver tid (træning, turnering, landskamp etc) stille sig til rådighed for uanmeldt dopingkontrol foranlediget af Anti Doping Danmark.

23. Landskampe og mesterskaber

Landskampe, mesterskaber m.m.

§23
Alene DMgU kan udskrive Dansk Mesterskaber i Minigolf og afholde landskampe i minigolf.

24. Bestemmelser for forseelser

Bestemmelser vedrørende forseelser

§24
Er et medlem af en forening blevet udelukket på grund af kontingentrestance til foreningen og er vedtagelsen om udelukkelsen sket efter påkrav inden 5 måneder efter gældens rettidige forfald, skal foreningen indsende meddelelse herom til DMgU’s formand (formand@minigolf.dk).

Sker udelukkelse af andre årsager end kontingentrestance til foreningen, kan DMgU’s bestyrelse afgøre, om udelukkelsen skal gælde alle unionens foreninger.

DMgU´s bestyrelse kan tildele organisationer eller enkeltpersoner under DMgU misbilligelser eller advarsler, når der er tale om følgende forseelser:

  • a. Overtrædelse af love og vedtægter
  • b. Udvist usportslig eller usømmelig adfærd

DMgU´s bestyrelse kan træffe bestemmelser om, at personer under DMgU midlertidigt eller endeligt udelukkes fra enkelte eller alle konkurrencer eller organisationer under DMgU.

Dersom en person udelukkes fra at arbejde med dansk minigolf, kan denne ikke virke på noget område inden for DMgU eller dennes organisationer og foreninger. Den udelukkede person har appelret til DMgU´s Appeludvalg og efterfølgende DIF’s Appeludvalg jfr § 16.

Appelfristen fra instans til instans er 4 uger efter kendelsens afsigelse jfr § 16.

25. Æresmedlemmer

Æresmedlemmer af DMgU

§25
Som æresmedlem kan repræsentantskabet efter bestyrelsens enstemmige indstilling optage personer, der på særlig måde har gjort sig fortjent af dansk minigolfsport.

26. Konkursregler

Konkurs

§26
Hvis der afsiges konkursdekret over en under DMgU hørende medlemsforening, fratrækkes samtlige af klubbens tilmeldte hold i DM-holdturneringen alle sine erhvervede points og kan ikke længere deltage i DM-holdturneringen.

Desuden inddrages samtlige licenser for medlemmerne i den berørte medlemsforening.

27. Eksklusionsprocedure

Eksklusion fra DMgU

§27
En medlemsforening under DMgU kan ekskluderes, hvis enten DMgU’s betingelser eller DIF’s betingelser for optagelse ikke længere er til stede.

Eksklusion kan kun ske på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde med dette ene punkt på dagsordenen. Det ekstraordinære repræsentantskabsmøde er beslutningsdygtigt, såfremt det er lovligt varslet. Beslutningen om eksklusion kan kun finde sted, når 2/3 af de fremmødte repræsentanter stemmer for eksklusionen.

Medlemsforeningen er berettiget til at tale sin sag på repræsentantskabsmødet, forinden der skal foregå afstemning om eksklusion. Medlemsforeningen har ikke selv stemmeret og skal forlade lokalet før afstemning finder sted.

En beslutning om eksklusion af en medlemsforening kan ankes til DMgU’s Appeludvalg og efterfølgende til DIF’s Appeludvalg – jfr § 16.

Hvis repræsentantskabet beslutter sig for eksklusion af en medlemsforening, inddrages samtlige licenser for medlemmerne i den berørte medlemsforening.

28. Habilitetsregler

Habilitetsbestemmelser for DMgU

§28
Den, der er ansat i en medlemsforening under DMgU, kan ikke repræsentere medlemsforeningen ved ordinære eller ekstraordinære repræsentantskabsmøder og er tillige heller ikke valgbar til DMgU’s bestyrelse eller respektive udvalg. Valgte personer, der alene modtager honorar eller lignende, er ikke omfattet af denne regel.

Den, der ejer eller udlejer lokaler eller baneanlæg til en medlemsforening, kan ikke repræsentere medlemsforeningen ved ordinære eller ekstraordinære repræsentantskabsmøder og er tillige heller ikke valgbar til DMgU’s bestyrelse eller respektive udvalg. Dette gælder også for personer, der kontrollerer lokaler eller baneanlæg, som udlejes til medlemsforeningen.

I forhold til en bestemt sag er et valgt eller udpeget medlem af organisationens organer inhabilt, hvis:

1.
Vedkommende selv har en særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald eller i samme sag repræsenterer eller tidligere har repræsenteret nogen, der har en sådan interesse

2.
vedkommendes ægtefælle, nært beslægtede eller andre nærtstående har en særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald eller er repræsentant for nogen, der har en sådan interesse

3.
vedkommende deltager i ledelsen af eller i øvrigt har en nær tilknytning til et selskab eller en anden juridisk person, der har en særlig interesse i sagens udfald eller

4.
der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at rejse tvivl om vedkommendes upartiskhed

Den, der er inhabil i forhold til en sag, må ikke deltage i afgørelsen i eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af den pågældende sag. Ved valg kan en person dog deltage, selvom personen er bragt i forslag.

Den, der er bekendt med, at der foreligger forhold, der kan give anledning til tvivl om en persons habilitet, har pligt til snarest at underrette det pågældende organ herom. Dette træffer herefter beslutning om, hvorvidt der foreligger inhabilitet. Den pågældende person må ikke selv deltage i behandlingen og afgørelsen af habilitetsspørgsmålet.

29. Tegningsregler

Tegningsregler for DMgU

§29
DMgU tegnes af formanden i alle sager. Fuldmagt kan meddeles andre af formanden eller kassereren samt yderligere ét medlem af bestyrelsen.

Ved økonomiske dispositioner kan formanden eller kassereren underskrive hver for sig inden for de af bestyrelsen fastsatte rammer.

Køb og salg af fast ejendom kan kun finde sted med accept af repræsentantskabet på basis af forslag fra bestyrelsen.

Optagelse af lån indenfor den af repræsentantskabet bevilgede låneramme kan kun finde sted med accept af den samlede bestyrelse.

31. Håndtering af uforudsete tilfælde

Uforudsete tilfælde

§31
Indtræffer der tilfælde, der ikke er forudset i DMgU´s love og reglementer, er DMgU´s bestyrelse berettiget til at handle efter skøn under ansvar over for repræsentantskabet.

Således vedtaget på det stiftende repræsentantskabsmøde den 11. april 1954 med senere rettelser og tilføjelser til og med repræsentantskabsmødet i Fredericia 25.februar 2017.

Oversigt over tilkomne ændringer

Dato og sted

19. februar 2005 Fredericia

18. februar 2006 Fredericia

27. februar 2010 Fredericia

26. februar 2011 Fredericia

25. februar 2012 Fredericia

23. februar 2013 Fredericia

21. februar 2015 Fredericia

27. februar 2016 Fredericia

25. februar 2017 Fredericia

Love for Dansk Minigolf Union til download i pdf

Vi arbejder på at folde lovene ud på siden her – du kan downloade og læse dem i pdf her:

World Minigolf Sport Federation (WMF)

Officielle internationale spilleregler og lovtekster

World Minigolf Sport Federations spilleregler for minigolf

World Minigolf Sport Federations officielle lovtekster

Cookie-indstillinger