Vil du spille ? / Anlægstyper

Anlægstyper

Minigolf spilles i langt overvejende grad på 3 forskellige typer anlæg. Hvert anlæg har sit eget særlige underlag, sin egen opbygning og mål og sine egne forhindringsopbygninger.

Eternit

Eternitbane

Den mest udbredte type både i Danmark og i udlandet er eternitbaner. Disse baner er mindre pladskrævende idet et komplet turneringsanlæg på 18 baner kan ligge på 600-800 m2. Typisk findes der udvalg på 24 baner, som man kan sammensætte sit anlæg ud fra.

De kan ses mange steder i Danmark og er det foretrukne turneringsanlæg i Danmark og desuden finder man dem på mange campingpladser og feriesteder. De er meget populære og selv om de ikke er så lange, overraskes mange alligevel oversværhedsgraden.

Banerne kræver en vis mængde vedligehold i foråret, men er man en klub, kan medlemmerne hurtigt få gjort banerne spilklare efter vinteren.

Banerne må man ikke træde ind på ligesom man heller ikke må træde på forhindringerne, og det er i øvrigt heller ikke nødvendigt for at kunne spille på dem.

Filt

FiltbaneSverige og Finland er derimod mere kendt for filtbaner. Underlaget er som navnet antyder filt, og banernes konstruktion er lavet i træ. Det er en anlægstype med mange udfordringer, idet banerne er længere. Det er samtidig en type som bliver mere og mere udbredt i Europa for der er også stor fornøjelse ved at spille på banerne.

Banerne kræver mere anlægsplads. Typisk fra 1000-1500m2. Det kan variere en del, idet et anlægs mindstemål (samlet længde) skal være 180 m mens de længste anlæg kan komme et stykke over 200 m i samlet længde. Man har således også stor mulighed for selv at sammensætte anlægget efter de pladsmuligheder man har. Der findes desuden mere end 18 forskellige enkeltbaner. Op mod 40 forskellige banetyper findes der tegninger på. Dog bruges ikke alle til turneringsformål, men det kan man få mere at vide om hos forhandleren. Desuden kan man til eller fravælge kredsen på mange baner. Dette forhold er med til at afgøre anlæggets samlede længde.

Da det er en anlægstype som der næsten årligt spilles internationale mesterskaber på bliver denne type også mere og mere udbredt i andre lande således også i Danmark.

Disse baner er det tilladt at træde ind på. Det er i mange tilfælde nødvendigt for at kunne stå rigtigt i forhold til boldens position. Typisk går man ikke på banerne, da det anses som en uskik og en unødvendighed. Man slæber snavs og småsten ind på banerne, og man kan derved komme til at genere andre spilleres spil.

Beton

BetonbaneDen tredje anlægstype er betonbaner. Banerne blev i 1950’erne udviklet af schweizeren Paul Bogni.

De er således også i høj grad meget udbredte i Schweiz, Sydtyskland og Østrig, men bygges naturligvis også i mange andre lande, heriblandt Danmark.

Der findes kun de 18 samme forhindringstyper, og banerne har den samme rækkefølge overalt. Banerne er bygget med et betonfundament, og har runde metalbander. Det er en dyr anlægstype at anlægge, og ligesom filtbanerne er de mere pladskrævende, da de er længere. De måler 10-12 meter, den længste endda 20-25 m.

Selv om de er dyre i anlægsudgifter, viser de sig ofte at være meget attraktive at spille på, og er mange steder store succeser med mange medlemmer og mange gæster.

Disse baner er det også tilladt at træde ind på. Det er i det hele taget ofte nødvendigt for at kunne stå rigtigt i forhold til boldens position. Typisk går man heller ikke på disse baner, da det anses som en uskik og en unødvendighed, da man ligesom på filtbanerne nemt slæber snavs med ind på banerne.

 
 "For mig er minigolf lige dele socialt og sportsligt. Sporten bliver ved med at udfordre mig, og jeg møder en masse forskellige mennesker. Det er nemt og fleksibelt – og der er altid tid til lige at gå en runde!"

Ulla Jørgensen, Formand Randers Minigolf Klub
 
Følg os på Facebook
 
 
Dansk Minigolf Union | Stadionvej 50D, 5200 Odense  | Tlf.: 20203484